Atter grønt lys til Tyrkiet

tyrkiet alanyaTURISME: Udenrigsministeriet fjernede søndag det under 36 timer lange røde kort mod ”ikke-nødvendige rejser” til Tyrkiet efter fredagens mislykkede kup. Aflyste charterflyvninger kostede lørdag millionbeløb.

”Set i bakspejlets berømte ulideligt klare lys, havde man ved at afvente f.eks. seks timer lørdag formiddag, måske kunnet undgå at fraråde ikke-nødvendige rejser til Tyrkiet,” siger Peder Hornshøj, adm. direktør i Bravo Tours og formand for charterselskabernes brancheforening, RID (Rejsearrangører i Danmark), til standby.dk

”Men dette er ingen kritik, for det danske udenrigsministerium skal roses for at være sagligt og dygtigt. Og på det tidspunkt, beslutningen blev taget, vidste man ikke, om kuppet ville lykkes, om de tyrkiske lufthavne ville være åbne, om tyrkisk luftrum kunne overflyves osv. Så der er ikke noget at klandre ministeriet for.”

Beslutningen fra Udenrigsministeriet om at fraråde ikke-nødvendige rejser til Tyrkiet kom natten til lørdag, men blev fjernet søndag formiddag efter det stod klart, at militærkuppet var mislykket.

Peder Hornshøj skønner, at Bravo Tours, Danmarks tredjestørste charterrejsebureau, har tabt op mod en million kr. på det halvandet døgn lange røde kort. Pengene blev navnlig tabt, fordi Bravo Tours lørdag skulle sende fire tomme fly til Tyrkiet for at hente de rejsende hjem, der havde lørdag som sidste feriedag. Men flyene kunne ikke tage nye gæster med pga. det røde kort.

Bravo Tours, der søndag eftermiddag fik sine første fly af sted fra Danmark til Tyrkiet, har her i højsæsonen syv charterfly om ugen fra Danmark til Tyrkiet til rejsemålene Alanya, Belek, Kemer, Marmaris og Side.

”Og der er atter gang i salget af charterrejser til Tyrkiet, alene i dag, søndag, har vi nok solgt 120,” siger Peder Hornshøj.

I dette sommerhalvår har Bravo Tours 110.000 gæster på ferie med Spanien, Grækenland og Tyrkiet som de tre største destinationer. Cirka 10.000 af Bravo-gæsterne skal gennem hele sommersæsonen til Tyrkiet.

Adm. direktør for Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, siger til standby.dk, at der sidste år i alt var ca. 350.000 rejsende med dansk pas i Tyrkiet – og at tallet i år forventes at blive ca. 100.000 lavere. Ud over chartergæster har mange danskere ferieboliger i Tyrkiet.

Også hos Danmarks største charterrejsebureau, Spies, var der søndag glæde over, at Udenrigsministeriet vendte tilbage til sidste uges rejsevejledning, der ikke fraråder rejser til Tyrkiet: ”Ændringen i vejledningen betyder, at vi mandag sender de fire planlagte Thomas Cook Airlines-fly af sted fra København (to fly), Billund og Aalborg,” siger kommunikationschef Torben Andersen.

Straks efter Udenrigsministeriet søndag formiddag lempede rejsevejledningen, fik Spies flere henvendelser fra gæster, der lørdag afbestilte deres rejse.

”Nu ønskede de at få deres rejser tilbage. Vi kan hjælpe de fleste. På trods af den uafklarede situation lørdag, solgte vi 118 rejser til Tyrkiet med afgang i august og september,” siger Torben Andersen.

I skoleferien har Spies, der også er størst på Tyrkiet, 14 ugentlige fly med plads til ca. 3.000 gæster. Det svarer til det antal, Spies lige nu har i Tyrkiet.