DRF hjælper medlemmer over Kontant-forvirring

De mange henvendelser fik onsdag Danmarks Rejsebureau Forening til at udsende en omfattende skrivelse til sine aktive medlemmer. Take Off er i besiddelse af skrivelsen, hvor der bl.a. står:



”I udsendelsen fik man det indtryk, at EU’s ansvarsforsikring slet ikke er en forsikring – men det er helt fejlagtigt,” skriver DRF bl.a. og fortsætter:



”Europakommissionen vedtog i 1990 et direktiv om pakkerejser. Dette direktiv blev gjort til dansk lov og endte i den danske pakkerejselov.

Denne lov giver rejsearrangører et objektiveret ansvar, hvilket forenklet vil sige, at rejsebureauet er direkte ansvarlig overfor kunden for alle mangler eller fejl ved rejsen, uanset om rejsebureauet har optrådt ansvarspådragende eller ej.

Rejsebureauet er således ansvarligt for fejl, bureauet ikke selv har haft noget at gøre med – fx hvis det er underleverandøren (hotel/luftfartselskab eller lignende), der foretager den ansvarspådragende handling.



Indførelsen af dette udvidede produktansvar havde så uoverskuelige konsekvenser for danske rejsebureauer, at DRF … besluttede at kræve, at medlemmer af DRF skulle have en produktansvarsforsikring; dels for at sikre sig imod tab, dels for at sikre at kundernes krav ville blive honoreret bedst muligt indenfor forsikringens rammer.



Den omstændighed, at forsikringen dækker et ansvar efter den danske pakkerejselov, der er vedtaget på baggrund af et EU direktiv, kan være årsagen til, at nogle har valgt at kalde den for en ”lovpligtig EU ansvarsforsikring” eller andre eksotiske betegnelser.



Afgørende er, at det ikke fremgår af nogen dansk eller europæisk lov eller andre instanser i EU, at man skal have en sådan forsikring. Det er alene DRF, der kræver, at medlemmer af DRF har tegnet en sådan forsikring. Netop af denne grund kan man naturligvis ikke betegne den som lovpligtig og heller ikke henvise til EU som baggrund for at opkræve beløbet.



Der er alene tale om en udvidet produktansvarsforsikring for den erhvervsdrivende, intet andet,” hedder det bl.a. fra DRF.



Danmarks Rejsebureau Forening understreger overfor sine medlemmer, at man skal annoncere med totalpriser. Gebyret for den udvidede ansvarsforsikring kan opkræves af kunden, hvis gebyret er inkluderet i den oplyste totalpris.



DRF henviser til Forbrugerstyrelsens guide om gebyr på følgende adressen: http://www.forbrug.dk/raad/renbesked/gebyr/, hvor man kan downloade en håndbog omkring gebyrpolitik.

Skrevet af