CWT opsiger 28 ansatte – Kuoni 13

Sammenlagt blev 41 ansatte hos to af Danmarks kendteste rejsebureauer, CWT og Kuoni, opsagt i går, onsdag.



Carlson Wagonlit Travel, et af Danmarks tre største erhvervsrejsebureauer, opsagde 28 af sine 320 ansatte. Opsigelserne sker navnlig på hovedkontoret i København, cirka halvdelen af de opsagte er rejsekonsulenter, mens de øvrige er administrative. Med en enkelt medarbejder som undtagelse berøres CWT’s øvrige afdelinger i Danmark – Københavns Lufthavn, Billund Lufthavn, Esbjerg, Aalborg Lufthavn samt Århus – ikke.



Mange kolleger i rejsebranchen kunne på dette område lære af CWT, som ærligt udsendte en pressemeddelelse om det skete, frem for at vente på, at rygterne alligevel når frem til pressen.



I pressemeddelelsen fra CWT blev det også oplyst, at CWT har hyret et genplaceringsfirma til at rådgive og hjælpe de berørte medarbejdere med at finde nye karrieremuligheder.



”Vi er selvfølgelig de første til at beklage reduceringen, men den er nødvendig for at CWT fortsat kan udvikle sig økonomisk forsvarligt. Rationaliseringen sker uden at ramme servicegraden overfor vores mange firmakunder,” siger CWT’s direktør for salg og marketing i Skandinavien, Henrik Dige Christensen, og fortsætter:




”Nedskæringen skyldes ikke kun den nu afsluttede Irak-krig og frygten for SARS. Antallet af erhvervsrejser er faldet markant de seneste år. Nedgangen begyndte i begyndelsen af 2001, bl.a. i IT-branchen, mens rejsebranchen også blev hårdt ramt af 11. september 2001. Det resulterede bl.a. i, at mange firmaer nedsatte antallet af rejser og flyttede de rejsende fra flyselskabernes business class til økonomiklassen eller lavprisselskaber.”



KUONI OVERTAGER FERIEREJSEAFDELINGEN




”Vi har netop introduceret en række nye og mere omkostningsbesparende systemer, bl.a. et nyt backoffice-system. Det betyder også mindre behov for administrative medarbejdere,” siger Henrik Dige Christensen.




Som led i sparerunden, der onsdag blev præsenteret for de ansatte, overfører CWT fra i dag, 1. maj, sin ferieafdeling, der har stået for mindre end 1% af CWT Danmarks omsætning, til ferierejsebureauet, Kuoni.



”CWT er et erhvervsrejsebureau og det er her, kræfterne fremover skal lægges. Vores ansatte skal primært koncentrere sig om at fastholde og udvikle vores høje og personlige servicegrad til vores erhvervskunder,” siger Henrik Dige Christensen og tilføjer:




”I samme forbindelse nedlægges en del af vores administrative hotelafdeling, da vi via CWT’s egne nye systemer kan effektivisere vores booking-processer.”



KORT OM CWT




Det overskudsgivende Carlson Wagonlit Travel havde i fjor en omsætning i Danmark på ca. 1,9 mia. DKK. CWT ekspederer forretningsrejser for ca. 3,700 store, mellemstore og mindre virksomheder i Danmark. 19 af CWT Danmarks ansatte er såkaldte implants, dvs. udstationerede medarbejdere som fysisk sidder i et stort firma, hvor de udsteder bl.a. flybilletter.




Den danske erhvervsrejsebranche køber årligt flybilletter, hoteller, udlejningsbiler osv. for skønsmæssigt små syv milliarder DKK.




På verdensplan har Carlson Wagonlit Travel over 3.000 kontorer i mere end 140 lande.



OGSÅ AFSKEDIGELSER HOS KUONI




Kuoni Danmark opsagde i går ni fuldtidsansatte og fire ansatte på tidsbestemte kontrakter, oplyste selskabets adm. direktør, Jan Lockhart, i aftes til Take Off. Bl.a. lukker Kuoni 30. juni sit kontor i Herning med fire ansatte. I alt har Kuoni Danmark 140 ansatte.



Udover de fire ansatte i Herning nedlægges også to stillinger i agentsalget, to i gruppeafdelingen, en i produktionen samt fire i FIT-salget.



”Det er ikke rart at måtte afskedige gode medarbejdere pga. tidernes ugunst, men samtidig er jeg lettet over, at vi ikke behøvede skære dybere. Vi slipper bl.a. lidt mere nådigt fordi vi netop overtager CWT’s ferieafdeling,” siger Jan Lockhart.



Generelt om situationen i Kuoni Danmark siger han: ”Alt salg af rejser til Østen er nærmest gået i stå pga. SARS. Til gengæld kan vi glæde os over, at vor charterdel, Apollo, går godt. Kuoni Danmarks økonomiske situation er også blevet forbedret sidste år. Godt nok kommer Kuoni i Norden ud med et 2-cifret millionunderskud for sidste år, men kun en meget lille del, dog stadig et to-cifret millionbeløb, af dette hidrører nu fra de danske selskaber.”



FLERE OMSTRUKTURERINGER




Jan Lockhart forudser flere omstruktureringer hos Kuoni. ”Vi kigger på alt fra vores bookingsystemer til selve strategien. Kuoni skal blive en sund og god forretning, men det kræver, at vi ikke vil alt. USA og Fjernøsten går generelt godt – når vi ser bort fra SARS i øjeblikket – men vi kan sætte spørgsmålstegn ved, om vi fx. også behøver et Australien-katalog. Det er misforstået stolthed, hvis man skammer sig over ikke at have hele verden på hylden, frem for at rendyrke det, man tjener penge på.”

Skrevet af