Behov for regulering af Airbnb

Katia K. Østergaard.

TURISME: Airbnb vokser så hurtigt, at lovgivningen har svært ved at følge med. Derfor er der behov for at se på regulering, lyder en af konklusionerne  i ny rapport om digitalisering af turisterhvervet.

Bag rapporten står Det Nationale Turismeforum, der består af embedsmænd og erhvervsfolk.

Deres konklusion glæder Horesta, hvis adm. direktør, Katia Knipschildt Østergaard, siger: ”Vi har længe gjort opmærksom på, at de nye digitale tjenester har skabt en ny virkelighed, som på mange områder har overhalet lovgivningen indenom. Derfor er der behov for at se på, hvordan vi på den ene side kan åbne armene for Airbnb, og på den anden side sikre, at der bliver sat lovgivningsmæssige rammer op, så man blandt andet sikrer fair konkurrence og undgår sort økonomi.”

Det Nationale Turismeforum skriver bl.a. i sin konklusion, at ”reguleringen af disse nye uhåndterlige digitale forretningsmodeller, eksempelvis Airbnb, bliver vanskeliggjort af, at deres popularitet accelererer i et overvældende tempo, som det lovgivningsmæssige politiske arbejde har svært ved at håndtere.”

På den baggrund vurderer Det Nationale Turismeforum, at der er ”behov for en åben og mere fleksibel tilgang til regulering, hvor der eksempelvis gives tilladelse til at afprøve noget under midlertidige eller tidsbegrænsede lovgivningsmæssige rammer.”

Katia K. Østergaard siger: ”Mens Airbnb er blevet reguleret i de fleste af vores nabolande, har politikerne foreløbig intet gjort her i Danmark. Der er behov for et opgør med forestillingen om, at Airbnb bare er deleøkonomi i småtingsafdelingen. Der er tale om hardcore business. Det er en forretningsmodel, som vokser med kolossal hastighed, men på helt andre vilkår end konkurrenterne har.”

Horesta-direktøren gør opmærksom på, at basal regulering af Airbnb ud over skatteunddragelse også handler om at undgå en situation i København tilsvarende den, der er opstået i New York og Berlin. Her nåede Airbnb-udlejning et omfang, som førte til et generelt forbud.

I New York har man i oktober gjort det ulovligt at udbyde boliger til udlejning i mindre end 30 dage på Airbnb. Sker det alligevel, vil det koste 7.500 dollars. I Berlin har bystyret ulovliggjort korttidsudlejning af over 50 procent af en bolig i byen. Prisen for at se stort på forbuddet vil være 100.000 euro.

Men også i andre store Airbnb-byer er der grebet ind og gennemført sanktioner fra myndighedernes side: I Barcelona har Airbnb fået en bøde på €600.00 for at udbyde boliger til leje uden de nødvendige tilladelser

I Amsterdam er der indført et loft over udlejningen på 60 dage. Airbnb har accepteret kravet efter at være blevet truet med en retssag af bystyret. I London er Airbnb klar til at følge samme model som i Amsterdam.​