Besøget af det russiskejede krydstogtskib Astoria Grande i Batumi-havnen i Georgien udløste protester. Twitter-foto: Katie Shoshiashvili.

Besøg af russisk krydstogtskib gav politisk ballade

Det russiske krydstogtskib Astoria Grande med russiske passagerer ombord måtte tidligere end planlagt forlade havnen i den georgiske sortehavsby Batumi efter protester fra borgere i Georgien.

Hændelsen skete i torsdags, hvor Astoria Grande anløb Batumi-havnen i Sortehavet, som blandt andet Rusland, Georgien, Ukraine og Tyrkiet grænser ud til.

Skibet, der kom fra Sotji (Sochi) i Rusland, havde fået tilladelse til at anløbe Batumi-havnen i Georgien, da hverken skibet eller dets ejer, det russiske rederi Akvilon Shipping, er omfattet af sanktioner efter den russiske invasion sidste år af Ukraine. Det skriver flere medier, blandt andet Maritime Executive.

Georgien var indtil 1991 en del af det daværende Sovjetunionen. Forholdet til Rusland er anstrengt, blandt andet fordi georgierne frygter at de også kan blive angrebet af russerne, som det er sket for Ukraine på den anden side af Sortehavet.

Medierne skriver, at Astoria Grande, der regnes som eneste moderne russiske krydstogtskib, netop har indledt en serie krydstogter fra hjemmehavnen i Sochi, der i 2014 var vært for Vinter-OL. Fra Sochi skulle skibet sejle uge lange krydstogter i Sortehavet med stop i Trabzon, Amasra og Istanbul i Tyrkiet, der har et mere lempeligt forhold til Rusland, samt på vejen hjem til Sochi anløbe Georgien.

Astoria Grande blev søsat i 1996 og sejlede under navnet Aida Cara for det tyske rederi Aida, der ejes af amerikanske Carnival Corporation, som i 2021 solgte skibet til dets nuværende ejere, russiske Akvilon Shipping. Det knap 200 meter lange skib har plads til op mod 1.350 passagerer i sine 590 kahytter i 16 kategorier og en besætning på 360.

Politisk ballade
Men i torsdags ankom Astoria Grande til Batumi som afslutning på sit krydstogt. Fordi russere af blandt andet lokalpolitiske årsager ikke er særlig populære i Georgien, kom der hurtigt protester efter det blev kendt at skibet var anløbet havnen. Georgiens maritime transportmyndigheder sagde, at skibet og dets ejere ikke var omfattet af sanktioner.

Protestdeltagerne i havnen følte sig også provokeret af, at nogle af de cirka 800 passagerer ombord fremviste russiske flag fra balkonerne på deres kahytter.

Georgiens præsident, Salome Zourabichvili, skrev i et tweet, at hun anså anløbet som en russisk provokation. Det endte med, at krydstogtskibet en time tidligere end planlagt måtte forlade havnen i Batumi.

 

Relaterede artikler:

Krigen giver færre krydstogtskibe i Danmark i 2023

Ukrainekrig rammer russisk turisme hårdt

Krydstogtrederi truer med kahyt-arrest og karantæne