Biludlejningsgigant køber selskab med dårligt ry

TURISME: Et af verdens største biludlejningsfirmaer overtager ’Europas største lavprisbiludlejningsselskab’. Men det købte selskab kritiseres ofte og måtte for nylig betale millionbøde til EU for ’aggressiv markedsføring’. Køberen overtog for nylig Danmarks største biludlejer.

Store franske Europcar har igen købt et lavprisbiludlejningsselskab. I maj overtog man tyske Buchbinder, nu har biludlejningsgiganten netop købt ofte kritiserede spanske Goldcar.

Koncernchef for Europcar Group, Caroline Parot, siger: “Købet af Goldcar er endnu et skridt for Europcar, da det vil gøre det muligt for os at blive vigtig aktør i det europæiske lavprissegment. Opkøbet er i tråd med vores 2020-ambition og øger vores tillid til, at vi har evnen til at levere de mål, vi bebudede i oktober sidste år: Europcar-koncernen skal nå en årlig omsætning på minimum tre milliarder euro ved udgangen af 2020.”

Spanske Goldcar er ifølge Europcar det største lavprisbiludlejningsselskab i Europa. Goldcar er navnlig stærk på hjemmebasen, Spanien, samt i nabolandet Portugal. Goldcar har set vækst på 17 pct. fra 2008 til 2016 og havde sidste år omsætning på 240 mio. euro.

Med købet af Goldcar øger Europcar Group sin tilstedeværelse på tre store europæiske markeder, Middelhavsregionen samt leisure- og lavpris-segmentet.

Men Goldcar har et tvivlsomt ry, som Europcar formentlig skal rette. Tidligere i år skrev finans.dk bl.a.: ”Mange danskere lejer bil gennem Goldcar, når de er på ferie i Sydeuropa. Men oplevelserne med det spanske selskab er langt fra lige positive. Ligesom andre EU-borgere har danskere i stor stil klaget over Goldcars metoder.

De mange klager har fået den italienske konkurrencemyndighed, AGCM, til at kigge på Goldcars forretning, og AGCM kom frem til, at Goldcar ikke har informeret kunderne godt nok om gebyrer og markedsfører tilvalgsprodukter for aggressivt.”

Det får Goldcar nu en bøde på knap 15 mio. kr. for.

”Goldcar har presset ekstra, udgiftskrævende forsikringer og andre produkter ned over kunderne. Derudover har forbrugerne fået for dårlig information om de gebyrer, Goldcar opkræver,” siger Lars Arent, leder af Forbruger Europas danske kontor til Finans.dk

”Biludlejning er et af de områder, hvor der er problemer, og hvor vi gentagne gange får klager. Goldcar er en af de virksomheder, vi oftest løber på i den sammenhæng,” siger Lars Arent.

Forbruger Europa netværket modtager generelt mange klager over biludlejningsvirksomheder. Det har nu fået Europa-Kommissionen og forbrugermyndigheder i de enkelte EU-lande til at lave aftale med branchens fem største selskaber, så de forbedrer deres praksis, kontraktvilkår og interne politikker.

Avis, Europcar, Enterprise, Hertz og Sixt er med i aftalen om mere grundigt at informere forbrugerne om gebyrer, tillægsydelser og lignende.

”Aftalen sikrer fornuftige løsninger hos de fem selskaber. Men man bliver nødt til at fortsætte arbejdet mod resten af branchen, herunder f.eks. Goldcar, som ikke er med i aftalen,” siger Lars Arent og tilføjer, at Forbruger Europa anbefaler ikke nogle biludlejningsfirmaer, men fremhæver de fem selskaber i aftalen (Avis, Europcar, Enterprise, Hertz og Sixt) som sikre valg.

Også på hjemmesiderne Billeje.info og Guide-Billig-Billeje.dk findes kritik af Goldcar Rental. Billeje.info skriver bl.a. ”Vær opmærksom på, at Goldcar er kendt for meget billige priser, men også meget dårlig kundeservice, samt at de ofte bliver nævnt som et selskab der er ’dygtige’ til at opkræve ekstra tillæg og gebyrer.”

Goldcar Rental åbnede ifølge Billeje.info i 1985, og er vokset fra et lille familieforetagende med blot fem biler, til i dag at omfatte 28 kontorer med over 20.000 lejebiler.

”Skal man sammenligne Gold Car med et kendt varemærke, kunne det f.eks. være Ryanair. Konceptet ligner i et vist omfang ligner hinanden, lav pris og lav service, hvilket ofte betyder flere klager end andre selskaber og dårligere anbefalinger. Derfor hvis du vælger at leje en bil igennem GoldCar så skal du være forberedt på at pris og kvalitet hænger sammen,” hedder det fra Billeje.info

Europcar overtager i Danmark

Sidste måned solgte den danske milliardær Karsten Ree Østergaard Biler/Europcar Danmark til den franske Europcar-koncern.

I efteråret 2013 købte Karsten Ree Østergaard Biler (Europcar.dk) af islandsk fond for ca. 180 mio. kr. Karsten Ree’s salgspris til Europcar vurderes til muligvis at være ca. det dobbelte, skrev Børsen.dk forleden

I dansk biludlejning er der Europcar – og så alle de andre. Den danske biludlejningsbranche omsætter for over 1,3 milliarder kr. Europcar har 1/3 af markedet, mens Avis, Enterprise, Hertz og Sixt har en tredjedel, resten er hos lokale biludlejere landet over.

​Den franske ejer af Europcar og nye ejer af Europcar i Danmark, oplyser, at Europcar Denmark har 30 pct. af markedet i Danmark og 40 udlejningsstationer i Danmark.