Bornholm med vækst på alle områder

Økonomien på Bornholm er blevet mærkbart styrket af det årlige Folkemøde, skriver Politiken. Den årlige invasion af politikere, organisationer, meningsdannere, turister og medier har været med til at forvandle klippeøen til en sand vækstmaskine.

Siden finanskrisen har Bornholm haft den største økonomiske vækst per indbygger. Og nye tal viser, at Bornholm også placerer sig i landsdelenes superliga med hensyn til at skabe nye arbejdspladser. Ledigheden er historisk lav, og flere virksomheder vælger at slå sig ned på øen.

Ifølge en ny opgørelse i Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum, har bornholmerne fra 2008 til 2015 præsteret en økonomisk vækst i bnp pr indbygger på 10,7% – en suveræn rekord i en periode, hvor der ellers på landsplan har været et samlet fald i væksten.

Samtidig er det lykkedes at vende statistikken, så der nu er flere tilflyttere end fraflyttere: ”Bornholm har klaret sig rigtig godt de seneste år. Jeg tor, at det blandt andet skyldes, at øen har været god til at brande sig som andet end et udkantsområde, det er synd for”, siger Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Udviklingen glæder borgmester Winni Grosbøll, der selv peger på et par gode turistsæsoner, hvor især Folkemødet har slået igennem på den bornholmske velstand: ”Det arrangement er sat i verden for at fremme demokrati. Men det er jo også et lokalt forsøg på at sige, at her på Bornholm har vi altså rammerne til noget helt særligt”.