”Det er ikke proportionelt at fortsætte brugen af coronapas, når smittetallene er så små, mens de økonomiske og administrative byrder for vores erhverv er så store,” står blandt andet i åbent brev til regeringen. Arkivillustration: Digitaliseringsstyrelsen.

Brancheforeninger til regeringen: Drop coronapasset

Brancheorganisationer som Dansk Erhverv, HORESTA og Danske Destinationer, opfordrer til at skrotte coronapasset. ”Det er ikke proportionelt, når smittetallene er så små,” hedder det.

På initiativ fra Bryggeriforeningen har ti brancheforeninger skrevet et åbent brev til regeringen med opfordring til at droppe coronapasset fra 1. juli.

Blandt underskriverne er Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Dansk Erhverv, Torben E. Hoffmann Rosenstock, direktør, Danmarks Restauranter og Caféer, Kirsten Munch Andersen, politisk direktør, HORESTA, Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, Jens Müller, formand, Danske Destinationer, samt formænd eller direktører for Vin & Spiritus Organisationen i Danmark, KBH – Commerce & Culture, SMVdanmark (Små og Mellemstore Virksomheder) og Danske Handelsbyer.

I brevet står der blandt andet: ”Det er godt at være forsigtig, men oplevelsesindustrien betaler en høj pris, når Danmark bliver overforsigtig. Langt de fleste lande i Europa forlanger ikke coronapas for at sætte sig i en restaurant, bar eller café – kun Østrig og Norge følger Danmarks eksempel.

Corona-passet har vist sig at være et værktøj til at åbne Danmark uden at risikere smitte på serveringssteder, konferencer, fodboldstadioner og andre dele af Oplevelsesindustrien,” hedder det blandt andet.

Coronapasset truer virksomheder i oplevelseserhvervene på livet
De ti brancheforeninger skriver videre i deres åbne brev:

”Men nu når smittetallene styrtdykker, og over halvdelen af befolkningen – herunder sårbare, ældre og den meget omtalte milepælsgruppe på +50 år – har fået vaccinen, er den mest mærkbare effekt af coronapasset desværre, at det truer stribevis af virksomheder i oplevelseserhvervene på livet.

Coronapasset afholder impulsive gæster, der endnu ikke er vaccinerede eller mangler en frisk test, fra at tage på restaurantbesøg, i tivoli eller til koncert. På restauranter udgør de spontane gæster 60 procent af de besøgende, og de økonomiske tab relateret til kravet om coronapas løber derfor op i adskillige millioner kroner hver dag. Ud over det økonomiske minus pga. mistede gæster har virksomhederne også store udgifter til kontrol af hver eneste gæst,” skriver brancheforeningerne.

Coronapasset kan hurtigt genaktiveres
Sommermånederne er højsæson for restaurationer, spillesteder, forlystelsesparker og så videre, men sådan bliver det ikke i år med kravet om minutiøs paskontrol af samtlige gæster, påpeger foreningerne.

Især juli ventes at blive særdeles udfordrende for oplevelsesindustrien – særligt i de store byer, hvor antallet af internationale turister ventes at skrabe bunden i år. De få udenlandske turister får desuden svært ved at finde frem til de danske testcentre og kontinuerligt have gyldige tests klar til fremvisning, hedder det.

”Vi opfordrer regeringen til at droppe kravet om coronapas i oplevelsesindustrien pr. 1. juli. Skulle der blive behov for det, kan coronapasset hurtigt aktiveres igen. Men her og nu er det ikke proportionelt at fortsætte brugen af coronapas hen over hele sommeren, når smittetallene er så små, mens de økonomiske og administrative byrder for vores erhverv er så store,” skriver de ti brancheforeninger til regeringen.

Relaterede artikler:

Turismebranchen har udfordringer før sommerferien

Brancheforeninger har ros og ris til genåbningsaftale

”Coronapas koster restauranter milliarder”