Brandfly i Københavns Lufthavn

Et af de to italienske Bombardier 415 brandslukningsfly fotograferet tirsdag i Københavns Lufthavn af Arne V. Petersen.

Et af de to italienske Bombardier 415 brandslukningsfly fotograferet tirsdag i Københavns Lufthavn af Arne V. Petersen.

To italienske brandslukningsfly mellemlandede tirsdag i Københavns Lufthavn på vej til Sverige for at hjælpe med at slukke de store skovbrande vest for Stockholm.

De to italienske Bombardier 415 mellemlandede for at tanke inden de fortsatte til Sverige.

Både Frankrig og Italien har sendt brandslukningsfly til Sverige. Flyene kan lande nærmest overalt – også på f.eks. søer, hvor de slubrer 6.000 liter vand i sig, letter igen og smider vandet over branden.

Brandområdet i Sverige har mange vandområder i nærheden, hvor flyene kan fylde vand i sig. Også helikoptere bruges til at smide vand over brandområdet.

Bombardier 415 kaldes også ”Superscooper”, det har en besætning på to. Der er siden 1994 bygget over 200 eksemplarer af typen, som findes i en række lande verden over.

Ved mellemlandingen i Københavns Lufthavn betalte flyene normal startafgift, oplyser senior kommunikationsrådgiver, Lars Lemche, fra Københavns Lufthavn til standby.dk: ”Trafikstyrelsen kan give dispensation fra startafgiften, ligesom lufthavnen i helt særlige tilfælde kan give dispensation. Det er blandt andet sket ved større nødhjælpsoperationer. Det kræver dog, at Trafikstyrelsen eller vi bliver spurgt. De pågældende fly bad ikke om dispensation, og så opkræves startafgiften helt automatisk,” siger Lars Lemche.