Danske hoteller omsætter for milliarder – men tjener næsten ingen penge

Med til at forklare det grelle forhold mellem omsætning og overskud er Accor. Den franske hotelkæde som i efteråret trak sig ud af Danmark efter at have tabt 312 millioner kroner de seneste fem år – heraf 160 mio. kr. i fjor (her i indregnet en ”milliongave” fra sit moderselskab) – på sine seks københavnske hoteller. De er nu alle under ”new management.”



Tallene – og tusindvis af andre plus omfattende analyser af den danske hotelbranche – står i Ole Egholms første rapport om branchen. Den udkommer i næste uge.



MBA-uddannede Ole Egholm, ”rejsebranchens talnørd,” laver i forvejen en årlig analyse af økonomien i de 100 største rejsebureauer. Nu har han for første gang kastet sig over den danske hotelbranche.



Ikke alle er med – grænsen går ved hoteller med mindst 60 værelser. Analysen omfatter 179 hoteller, ejet af 137 hotelfirmaer som med 23.557 værelser dækker knap 85 % af markedet for hoteller med over 60 værelser.



15 af selskaberne har de sidste fem år tabt et to-cifret millionbeløb – med Accor som de værste.

Omvendt var hotelselskaber med bedste resultat sidste år københavnske Admiral med knap 30 mio. kr. og Arp-Hansen gruppen med godt 24 mio. kr. i overskud efter skat.



”Admiral er i øvrigt det hotelselskab med det bedste “historiske” regnskab de seneste fem år, et samlet overskud på 130 mio. kr.,” siger Ole Egholm.

I ejerkredsen har han dog Admiral blandt de hoteller, hvis ejere fortaber sig i det uvisse – i hvert fald oplyses det ikke, og hotellet har ikke besvaret hans henvendelser.

Et andet større hotel med fortrolige personejerforhold er Hotel & Casino Marienlyst i Helsingør.



To ud af tre af de undersøgte hotelselskaber offentliggør ikke deres omsætning – blandt disse er f.eks. Helnan-kæden, Montra (sandsynligvis ejet af udlandsdanskeren Jonna Kjeldsen) samt de københavnske Brøchner-hoteller, bl.a. Fox.



Rapporten viser også, at væksten i københavnske hotelværelser i 2005 var næsten dobbelt af provinsens ligesom den har omsætning pr. værelse, pr. medarbejder osv. osv.



Analysen har også lister med de mest læsevenlige regnskaber, kursuscentret Pharmakon, Hotel Koldingfjord og Arp-Hansen som topper disse lister.

Der er også lister over de mindst informative, primært de 50 hoteller med over 60 værelser, der ikke har offentligt tilgængelige regnskaber.



Analysen har fire sider med hotelbranchens millionærer, og deres ultimative moderselskabers indre værdi. I de øverste luftlag figurer bl.a. brødrene Henning og Birger Arp-Hansen, Niels og Lise Fennett (Cab-Inn) og Enan Galaly (Helnan). Men mange andre rigmænd og -kvinder er på listen med ca. 70 millionærer.



Et par personer fra hotelbranchen er også i rejsebranchen, f.eks. har Jens Erik Beyer incomingbureauet NHG samt hotellerne Faaborg Fjord og Brøndby Park.



Ole Egholms hotelanalyse til 2.495 kr. + moms bestilles via e-mail til Ole Egholm på: ole@pose.dk



Se også hjemmesiden: danskbrancheanalyse.dk



HB

Skrevet af