Fredagsklummen – Fri os for barnepigementalitet, når vi rejser til udlandet



Af Ejvind Olesen



Man fristes til at lade tankerne glide hen til radioens program 4 “Vi ved, hvor du er” slogan. Nu aner radioen faktisk intet om, hvor jeg er. Hverken rent fysisk eller kulturelt. Og jeg er slet ikke der, hvor computer-styreren henter sit musikvalg.



Men, i en opinionsartikel i denne uge i Magasinet i Berlingske beskylder Karin Riis-Jørgensen ellers den samlede rejsebranchen (minus Stig Elling) for netop ikke at følge deres gæster til dørs og tage vare på deres opførsel. De ved sandsynligvis, hvor de er. Men, dèr kan – som i Bulgarien – både være druk, hor og voldtægt – når de unge går i byen.



“Jeg har forståelse for, at branchens repræsentanter satte sig sammen og besluttede sig for et sæt etiske rammer. Eller om det overhovedet er et rejsebureaus opgave at opfordre helt unge til uhæmmet drikkeri.



Normalt plejer branchen ikke at være sen til at kræve hjælp fra staten, når rejsende er strandet på en farlige destination,” fastslår hun.



HEREFTER FØLGER nogle grove påstande, som formanden for RID, direktør Jan Vendelbo fra Spies karakteriserer som direkte fornærmende. Han tilføjer, at 99 procent af rejsebranchen tager afstand fra den form for rejser til Bulgarien- og ikke arrangerer dem.



Det spændende i denne debat er om politikerne tror, at rejsebranchen forventer, at staten straks kommer til undsætning. Det gør rejsebranchen ikke, men det gør danskerne. Gennem mobiltelefonen til B.T. eller Ekstra Bladet. Senest har vi lige oplevet det i forbindelse med et orkanvarsel i Mexico.



Herudover har vi her i Take Off berettet, hvordan Forbrugerministeren har meddelt Danmarks Rejsebureau Forening, at staten ikke vil spænde et sikkerhedsnet ud under udenlandsrejser.



DET SKAL staten naturligvis heller ikke. Og hvis staten alligevel gør det, eksempelvis tsunamien og urolighederne i Beirut, skal staten naturligvis opkræve beløbet for billetten direkte hos kunden, når denne er kommet hjem. Så enkelt er det.



Hvis man ikke selv forsikrer, kører man naturligvis ikke frihjul, fordi man tager på ferie i udlandet og bliver ramt af uheld. Eller terrorangreb for den sags skyld.



Undtagelsen er de forpligtelser som pakkerejseloven forskriver, og de kan såmænd være hårde nok for en rejsearrangør eller et flyselskab. Det er ikke let at leve op til de krav og de fortolkninger, der kan komme ud af denne lov.



Det har amerikanerne prøvet at skrive sig ud af. De anerkender ikke vejret som en force majeure, og de har på krydstogtsskibene udarbejdet formularer, hvor man stort set fraskriver rederiet al ansvar for et vådt dæk, en knækket stol, eller en stejl trappe som årsag til en ulykke. Det er også ens eget ansvar, hvis man falder over bord. Eller hvis man skader sig selv eller andre efter en druktur i baren.



Det sker under mottoet: Skriv under, eller bliv i land.



Danskeren kan godt tage vare på sig selv. Hjemme og i udlandet. Fri os for barnepigementalitet. Forældrene tager sig af de unge, plejehjemmene af de ældre. Forsikringsselskaberne spænder ( i reglen) sikkerhedsnet ud.



Hvis så også politikerne ville lade være med at blande sig, ser det slet ikke så galt ud endda.



Hvad mener du ? Tager rejsebranchen ikke tilstrækkeligt ansvar for sine kunder?



Stem i quick poll

Skrevet af