CAU: vi gav ikke SAS alt

Helge Thuesen.

”SAS fik mindre fra CAU end ønsket. Vores dagpenge blev reduceret mindre, vi beholdt vores løntrin og fik ikke forøgede standby-perioder,” siger CAU’s formand, der i det mest hektiske forhandlingsdøgn fik ca. 300 telefonbeskeder.

Tal om at blive kastet for løverne. Fem dage tidligere var SAS-purser Helge Thuesen blevet valgt til ny formand for de 1.400 medlemmer af Cabin Attendants Union, CAU, der organiserer hovedparten af de kabineansatte hos SAS i Danmark. Den nye bestyrelse var netop blevet valgt på den årlige generalforsamling.

Det var samme uge, hvor SAS-ledelsen kom med akutkravet til flyselskabets faglige organisationer om massive nedskæringer i arbejdsforholdene og øget produktivitet, hvis selskabet skulle overleve.

De nye aftaler skulle være på plads inden for en uge, ellers…

Heldigvis kom aftalerne på plads, og SAS blev på vingerne. Men det var en hård uge med masser af spin og mod-spin fra SAS og de faglige organisationer, der lærte, hvor vigtigt det var at kommunikere med pressen, som intenst prøvede at følge forhandlingerne.

”CAU underskrev ikke sin nye samarbejdsaftale med SAS uden blod, sved og tårer. I denne og i næste uge holder vi orienteringsmøder for vores medlemmer. De er glade over at have et arbejde, men chokerede over, hvor meget mere de skal lave; f.eks. kan arbejdstiden komme op på 47,5 timer om ugen, faktisk 60 timer, hvis der medregnes forsinkelser – og det er der ingen kompensation for,” siger 53-årige Helge Thuesen til standby.dk

Mandag i sidste uge, da CAU som den sidste store fagforening underskrev en ny samarbejdsaftale med SAS, fik Helge Thuesen i løbet af det hektiske døgn 300 beskeder. Blandt disse var den berømte sms fra finansminister Bjarne Corydon.

Selv da CAU’s forhandlere trak sig tilbage søndag aften for at sove på Crowne Plaza-hotellet, blev der ringet til Helge Thuesens hotelværelse, fordi han havde slukket sin telefon.

”Jeg har nærmest fået en tennisalbue af at tale i telefon,” siger Helge Thuesen, der begyndte hos SAS i 1985.

CAU har 1.400 medlemmer blandt SAS’ kabinepersonale med base i København, heraf bor ca. 400 i Sydsverige. Så disse dages informationsmøder holdes både i København og Malmø.

”På møderne fortæller vi medlemmerne, hvad den nye aftale indeholder og besvarer spørgsmål om, hvad den betyder for den enkelte kollega,” siger Helge Thuesen og fortsætter:

”Vi fortæller medlemmerne, at den nye aftale bestemt ikke er vores kop the, men det kunne have været værre. Havde SAS fået sin vilje, var nærmest alt i den gældende lokalaftale blevet fjernet. Men vi fik nogle små sejre under forhandlingerne.

Vores per diem (dagpenge) blev ikke reduceret så meget, som SAS havde ønsket; vi beholder vores løntrin for nuværende kolleger, mens nye kolleger får en anden lønskala, stand by-perioderne hæves ikke fra 48 til 60 timer osv. Men SAS havde bestemt ikke nogen stor gavepose med fra Fætter BR, hvor vi bare kunne vælge gaver.”

Tiden efter det hektiske forhandlingsforløb skal også bruges til at klinke skårene til andre faglige organisationer i SAS – og der skal så småt kigges frem mod forhandlinger om den næste lokaloverenskomst. Den nuværende gælder til 2014. Forhandlingerne begynder næste år.