Charterferie og global opvarmning

Ejvind Olesen

Ejvind Olesen

WEEKENDKLUMME: I går var det 18 grader sol og sommer på græske øer som Kreta og Rhodos, men det er over en måned siden, at danske charterarrangører lukkede sæsonen. Til gengæld udnytter De Kanariske Øer, at efterspørgslen stiger som alternativ til Egypten.

Af Ejvind Olesen

Nytænkning var kodeordet, da rejsebureauchefer forleden debatterede rejsebranchens fremtid og muligheder i en debat arrangeret af Danske Rejsejournalister på det ny Wakeup Hotel i det centrale København. En debat som vi referrede her på siden tidligere på ugen.

Et af emnerne, som kort blev nævnt, men som kan indeholde de største muligheder og samtidig de største udfordringer, var den globale opvarmning, som koster i den danske sommer, men som kan udvide sæsonen i Middelhavsområdet. Hvis viljen er til stede fra såvel turoperatører som flyselskaber og lokale turistorganisationer. I givet fald skal der løftes i flok.

Den samme opvarmning – hvem der så end har skabt den – ser i øvrigt ud til at betyde, at vi får det varmeste år nogensinde i moderne tid i Danmark her i 2014. Det er også årsagen til, at charterbranchen har haft et økonomisk dårligt år med masser af kunder til for lave priser.

Spies måtte således i årsregnskabet notere et plus på 39 mio. kr., eller 18 mio. mindre end året før. Men der er dog fortsat et pænt plus. Hvordan det går næste sommer med global opvarmning og med alt for mange fly i markedet, kan man kun gisne om.

Charterbranchens håb om færre lavprisfly skal man nok ikke tro alt for meget på. Noget tyder på, at trafikken ud af danske lufthavne vil stige (andre siget det modsatte, måske fordi de håber det) og samtidig ved endnu ingen, hvor Ryanair vil sende sine 10 ruter hen fra København.

På De Kanariske Øer kender hotelpriserne kun en vej, og det er opad. ”Jeg ville ønske, vi snart havde Egypten tilbage med fuld styrke. Det ville give De Kanariske Øer den konkurrence, de ikke har for tiden, ” sagde Peder Hornshøj fra Bravo Tours.

Mulighederne for at forlænge sæsonen i Middelhavsområderne primært i Det græske Øhav ligger lige for. Her er det nemlig også blevet varmere. Ikke i de to vintermåneder, men i går var det 18 grader på Rhodos og Kreta og i næste uge bliver det op til 22-23 grader, men det er over en måned siden, at danske turarrangører lukkede end for sæsonen. Til foråret åbner man til Kreta langt hen i april og til Rhodos måske først til maj. Skønt det ville være fint at starte 29. marts (påskeugen).

Jeg har været på Rhodos i 1972 med Spies Rejser i februar på Hotel Capsis, som netop var indviet (med varme). Grækenland betalte flyets brændstof for at få gang i turismen under oliekrisen. Vi havde en glimrende tur med sommerlige dage, et par dage med let regn, og ved Lindos var de i gang med appelsinhøsten. Et par år efter forsøgte Unisol det samme og gav i samarbejde med et lokal incomingbureau gratis bil i ferieugen.

Det er formentlig også blevet varmere end for 40 år siden, men det skal være et sammenskudsgilde af de større, hvis det skal lykkes at vende tilbage til en længere sæson. I mellemtiden betyder gode oplevelser som dejligt hotel og lækre restauranter samt natteliv (Den gamle By) mere end solskin, når det er vinter hjemme i Danmark.

Det nytter ikke at sende turister til en ø, hvor det hele er gået i vinterhi. Derfor skal turistorganisationer, hoteller, erhvervs- og forretningsliv samt flyselskaber og turarrangører, være enige om at gøre forsøget.

Kan det lykkes? Måske. Den globale opvarmning kan ændre meget.

God weekend.