Nedgangen i køb af rejseydelser hos virksomheder verden over er i øjeblikket på omkring 37 procent, siger i hvert fald ny undersøgelse fra Global Business Travel Association. Arkivfoto fra Københavns Lufthavn: Henrik Baumgarten.

Coronafrygt fjerner én ud af tre erhvervsrejser

Et skøn fra amerikanske Global Business Travel Association siger, at reduktionen af forretningsrejser som følge af coronavirussen har fjernet 37 pct. af det normale køb af firmarejser.

Global Business Travel Association (GBTA) har spurgt sine mere end 9.000 medlemmer verden over, hvilke konsekvenser de forudser som følge af reduceret rejseaktivitet på grund af den kinesiske coronavirus.

Lidt over fire procent, 401, af GBTA’s medlemmer svarede, og beregninger af disse besvarelser svarer ifølge GBTA til en gennemsnitlig nedgang, som det står lige nu, på 37 procent i købet af rejseydelser.

Nedgangen passer nogenlunde med, hvad tre af Danmarks største erhvervsrejsebureauer onsdag oplyste til STANDBY.dk om nedgangen på markedet for erhvervsrejser.

Ét erhvervsrejsebureau i Danmark havde nulvækst, et andet var nede med ”mellem ti og 20 procent,” mens et tredje havde 40 procent færre rejser.

Nedgangen hos de GBTA-medlemmerne, der deltog i GBTA’s undersøgelse svarer til over 46 milliarder dollars om måneden, cirka 312,6 milliarder danske kroner, som ikke bliver brugt til at købe flybilletter, hotelovernatninger, billeje og så videre. Til sammenligning kostede det i 2018-tal 38 milliarder kroner at opføre Storebæltsbroen (tal fra Sund & Bælt)

Holder denne nedgang sig på samme niveau i 12 måneder svarer det til næsten 560 milliarder dollars, eller 3,7 billioner danske kroner.

Nedgang på mange måder
De lidt over fire procent af GBTA-medlemmerne, der deltog i organisationens undersøgelse, oplyste blandt andet:

I afrundede tal har 65 procent af respondenternes firmaer aflyst deltagelse i ”få” møder og events. 18 procent har aflyst deltagelse i ”mange,” mens 25 procent har aflyst ”nogle” møder og events.

66 procent svarede, at de havde udskudt deltagelse i møder og events, mens nogle har flyttet deres events til andre steder som følge virussen.

54 procent af svarerne sagde, at de på nuværende tidspunkt er usikre på, hvornår rejseniveauet vender tilbage til det normale. 31 procent forventer at rejseaktiviteterne er tilbage til det normale indenfor tre måneder, mens 14 procent forventer at nedgangen vil vare i op til et halvt år, oplyser pressemeddelelsen på GBTA’s hjemmeside.

Størst nedgang til Kina
95 procent af GBTA-besvarelserne siger, at deres virksomhed har aflyst eller udskudt de fleste eller alle forretningsrejser til Kina. Tallet for Hong Kong er 73 procent og 54 procent for Taiwan. 45 procent har generelt aflyst rejser til andre asiatiske lande som Japan, Sydkorea og Malaysia.

23 procent af besvarelser siger, at deres firma har aflyst eller udskudt forretningsrejser til europæiske lande som Italien, Tyskland og Frankrig. Kun otte procent har aflyst eller udskudt eller forretningsrejser til Europa.

Global Business Travel Association betegner sig som verdens største brancheorganisation for forretningsrejser. GBTA har hovedkvarter i Washington, D.C. og har ifølge foreningen mere end 9.000 medlemmer verden over.

Relaterede artikler:

Flyselskaber fjerner ændringsgebyrer

SAS indstiller til Hongkong og Norditalien

Flere med i forening for danske travel managers