Sterling vil afskaffe bonuspoint

Lavprisflyselskabet Sterling vil have flyselskabernes bonuspointsystemer afskaffet på ruterne i Skandinavien, fordi de hæmmer konkurrencen. Udmeldingen kommer, efter at de to samarbejdende lavprisselskaber Sterling og Norwegian har fået udarbejdet en rapport af analysefirmaet Econ om konsekvenserne af bonussystemerne. Sterling-direktør Harald Andersen siger om baggrunden for forslaget: ”Det er helt afgørende for en sund konkurrence, at der mellem de tre skandinaviske lande ikke findes bonuspoint, fordi de giver en binding til selskaberne, og dermed skruer priserne i vejret.”
Hos konkurrenten SAS er man ikke enig. SAS-chef Jørgen Lindegaard fastslår, at bonuspointsystemerne er et internationalt fænomen: ”Vi i SAS har ikke opfundet bonussystemet, og vi har alene implementeret vores Eurobonus-system, fordi alle andre også har et. Det er helt normalt i mange brancher med loyalitetssystemer, og i et totalt liberaliseret luftfartssystem i EU kan forandringer i sagens natur ikke etableres i dele af området,” siger Jørgen Lindegaard.
Konkurrencestyrelsen i Danmark har tidligere slået fast, at det ikke er muligt at forbyde SAS´ bonussystem i Danmark. Styrelsen mener desuden, at det grundlæggende er meget usikkert, om EU-myndighederne kan gøre det i et enkelt område af Europa.
(Berlingske Tidende, 24/2)

Skrevet af