Snowboards farligere end ski

Der er grund til at passe på når sneen skal nydes – ikke mindst med et snowboard. Det siger cheflæge Lars Toft fra alarmcentralen SOS International.
SOS International, der ejes af ca. 110 nordiske skadesforsikringsselskaber, yder fra den døgnbemandede alarmcentral i København hjælp til nordiske udlandsrejsende på vegne af forsikringsselskaberne.“Vi fik i skisæsonen 2001/2002 anmeldt 838 skiskader, hvoraf mange var alvorlige personskader. Uheldene skete primært i de tre største vinterdestinationer, Frankrig, Italien og Østrig, men også i Sverige og Norge,” siger cheflægen og tilføjer:


“Mens de fleste skader ved normalt skiløb er ledbåndsskader som fx. forvridninger eller arm- og benskader samt kropslæsioner, ser vi et langt alvorligere skademønster når snowboards er involveret. Disse skader er typisk hovedskader og brud på rygsøjlen.”“Snowboard bruges primært nok af de lidt yngre, og nogle af disse er vovehalse. Og kombinationen af ungdommeligt vovemod, ubetænksomhed eller manglende evner på snowboardet kan få de alvorligste konsekvenser. Hvis vi har ret i at antage, at klart flere står på ski i forhold til snowboards, så kommer procentuelt væsentlig flere til skade med snowboards,” siger Lars Toft.For at forebygge snowboardskader anbefaler SOS og Dansk Skiforbund, at udøverne bruger det sikkerhedsudstyr, der er udviklet til sporten som rygskjold, hjelm og håndledsforstærkende handsker.SOS International ekspederede i fjor mere end 56.000 sager. Anmeldelserne svinger fra banale motorstop i egen bil og stjålne tegnebøger til alvorlige kvæstelser, hvor der skal ambulancefly til fjerne lande for at flyve nordiske rejsende hjem til behandling. Mange danske patienter flyves også hjem med rute- og charterfly.SOS International omsatte sidste år for 567 millioner danske kroner og er blandt de 500 største virksomheder i Danmark.
De 325 hel- og deltidsansatte på SOS’ alarmcentral i København repræsenterer 20 nationaliteter og behersker tilsammen over 30 sprog.

Skrevet af