Utilfredse hotelgæster får medhold

Seks ud af ti forbrugere fik i 2006 medhold i deres klage til Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme. Det viser ankenævnets årsberetning, der netop er offentliggjort.



Nævnet behandlede 44 sager i 2006, heraf fik forbrugerne helt eller delvist medhold i 25 tilfælde.



Klagerne handlede om alt lige fra utilfredshed med mængden af leveret mad til en 18 års-fødselsdag og til manglende adgang til en swimmingpool under et hotelophold.



Når gæsterne får helt eller delvist medhold, pålægger ankenævnet som regel hotellet, restauranten eller turistvirksomheden at refundere hele eller dele af regningen.



Det er dog ikke alle, der efterlever ankenævnets afgørelser.



I 2006 har kun 16 af virksomhederne udbetalt penge til utilfredse gæster, der havde fået helt eller delvist medhold.



– Det er selvfølgelig utilfredsstillende, men vi har ikke nogen sanktionsmuligheder over for disse virksomheder. I disse tilfælde er gæsterne derfor henvist til at anlægge sag mod virksomhederne for at få deres penge, siger formanden for ankenævnet, landsdommer Henrik Bitsch.



Det er ikke nødvendigt at køre en retssag, hvis virksomheden er medlem af Horesta. Brancheforeningen har sin egen garantiordning, som sikrer gæsterne deres tilgodehavender, hvis de har fået medhold i ankenævnet. Det er imidlertid ingen Horesta-medlemmer blandt de virksomheder, som har nægtet at refundere penge til deres gæster i 2006.



I alt modtog Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme 58 klager i 2006. Det er på niveau med 2005, en del flere end i 2004 (44), men væsentligt færre end for år tilbage. I 2000 klagede gæsterne 116 gange og i 2001 modtog ankenævnet 97 klager.



Mange af klagesagerne kunne være undgået, hvis gæster og virksomheder var bedre til at indgå klare, skriftlige aftaler.



” Især ved større arrangementer som konfirmationer, bryllupper eller lignende bør man sikre sig at aftalerne er skriftlige. Det gør det væsentligt lettere for forbrugerne at klage, hvis de ikke får den vare, de mener, de har bestilt, siger formanden for Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme”, Henrik Bitsch.



Han opfordrer gæsterne til at få aftalerne på skrift, men understreger, at det er virksomhederne, som bærer det overordnede ansvar for, at aftalerne med gæsterne er klare og entydige.


Skrevet af