TURISME: Der var torsdag stor debatdag om fordrukne gymnasieelever i Prag sidste år. For at undgå en gentagelse i år kommer en række initiativer. Tre rejsebureauer sælger drukrejser. Den danske ambassade i Prag beder rejsebureauer om oplysninger.
Sundhedsminister Astrid Krag slog tonen an, da hun indledte torsdagens konference på Ørestad Gymnasium om sidste års vinterferie i Prag, den berygtede Uge 7. Her opførte mange hundrede gymnasieelever mm sig pinligt, kom til udpumpning, var involveret i knivstikkerier, smadrede hotelværelser og sloges med tjekkisk politi.
”Selv om jeg ikke er så gammel, så gider de unge næppe høre på et surt gammelt r..hul som mig, men det rykker når de unge selv drøfter dette problem,” sagde hun bl.a.
Chefen for Udenrigsministeriets Borgerservice, ambassadør Ole Egberg Mikkelsen, sagde på konferencen, at ministeriet i år sender ekstra personale til Prag, og at Borgerservice vil drøfte tiltag med de danske rejsebureauer, som sender gymnasieelever mfl. på ferie i Uge 7 til Prag. ”Rejsearrangørerne har et moralsk ansvar,” sagde han.
Og Danmarks ambassadør i Prag, Christian Hoppe, sagde i sit indlæg, at han som ambassadør i flere lande gennem sin karriere har oplevet revolutioner og evakueringer, ”men hvad der skete i Prag i Uge 7 sidste år slår disse oplevelser. Noget gik riv rav ruskende galt – det må undgås fremover. Hverken vi på ambassaden eller de tjekkiske myndigheder var forberedt på, hvad der skete. Nogle af de unge danskere smadrede hotelværelser, lavede hærværk på diskoteker og gadeuorden.”
Samlet var sidste år i Uge 7 og 8 ca. 15.000 danske unge i Prag – hovedparten opførte sig pænt, men nogle gik grassat.
”I år er tjekkisk politi klar til at tage sig af de uregerlige unge danskere,” sagde ambassadøren. Han sagde bagefter til standby.dk, at ambassaden meget gerne vil have informationer fra rejsebureauer om, hvornår deres gæster kommer til Prag, hvor de skal bo, og hvor mange der kommer. Oplysningerne kan sendes til ambassadens hjemmeside: tjekkiet.um.dk
På årsplan har Prag ca. 200.000 danske besøgende.
I sit debatindlæg understregede direktør for Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, at hovedparten af rejsebureauer, der sælger drukferier i f.eks. Prag, ikke er medlem af DRF. Ifølge Lars Thykier er de tre danske rejsebureauer, som sender flest unge danskere på drukferie i Prag: Prague Week, Nice Rejs og Rejsemæglerne/RM Travel.
Gymnasieelever, som deltog i debatten, sagde, at mange af rejsebureauernes guider selv var fulde i Prag.
Konferencen mundede ud i forslag og initiativer, som bl.a. berører hhv. de unges, rejsebranchens og skolers/forældres rolle:
Der skal være færre unge per destination, mere fokus på Tjekkiets love og konsekvenserne ved at overtræde dem, kodeks for brug af alkohol på ungdomsuddannelser og skoler.
Sundhedsminister Astrid Krag sagde efterfølgende i en pressemeddelelse: “Danske unge drikker mere end unge i andre lande. Det kan vi ikke være stolte af, derfor er det vigtigt med debat om vores alkoholkultur. Jeg opfordrer til, at man i hjemmene tager snak om alkoholvaner og om hvordan, man kan passe på sig selv og ens kammerater, når man fester – både herhjemme, men nok især i udlandet.”
Torsdagens konference var arrangeret i samarbejde mellem Udenrigsministeriet, Ministeriet for Sundhed, Danmarks Rejsebureau Forening, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og Rektorforeningen og var sponseret af TrygFonden.