Club La Santa på Lanzarote har i dag over 50 sportsgrene – til alt fra motionister til olympiske atleter. Foto Club La Santa.

Danmarks største rejsebureauformue vokser igen

Fonden bag Club La Santa på Lanzarote har den største pengetank blandt danskejede rejsebureauer – og formuen blev ikke mindre i seneste regnskabsår.

Med en overskudsgrad i seneste regnskabsår på 11,6 procent i det danske rejsebureau Club La Santa A/S nåede det sidste år et rekordoverskud på cirka 15 millioner kroner ud af en omsætning på 135 millioner kroner – en stigning fra 126 millioner kroner i 2016.

Club La Santa A/S er det danske selskab i KrogagerFonden, der også har datterselskaber i Spanien, England og Tyskland. Hele koncernregnskabet for KroagerFonden viste sidste år en samlet omsætning på 336 millioner kroner og et overskud på 63,5 millioner kroner. Rent teknisk ejes Club La Santa af aktieselskabet A/S af 3. juni 1986, der igen ejes 100 procent af KrogagerFonden. Fondens formue var i 2016 på 709 millioner kroner.

”Resultatet fra koncernregnskabet bragte samlet formuen i KrogagerFonden op på nu 784 millioner kroner, hvilket gør fonden til den rigeste pengetank i den danske rejsebranche og dermed den største danskejede rejsebureauformue,” siger rejsebrancheanalytiker Ole Egholm til STANDBY.dk og tilføjer:

”Club La Santa har ramt lige ned i nerven med sit udbud af sportstilbud. De kan tage rimelig høje priser for deres unikke produkt, også fordi de nærmest ikke har nogen konkurrence. Jeg er i hvert fald dybt fascineret af den måde, Club La Santa drives på.”

Club La Santa, øverst til venstre ligger den oprindelige del, mens udvidelserne med de ekstra lejligheder er tættest på ud til lagunen. Klik på fotoet for at se det i større format. Foto: Club La Santa.

Halvdelen af gæsterne er danske
KrogagerFonden ejer sportsresortet Club La Santa på den kanariske ø Lanzarote. Cirka halvdelen af de årlige gæster er danske, sidste år havde Club La Santa 18.365 passagerer på sine flyvninger fra Danmark til Lanzarote. Fra Billund flyver Jet Time for Club La Santa, mens Thomas Cook Airlines har flyvningerne fra København. Næststørste kundegruppe er briter fulgt af tyskere.

Selve grundlaget for Club La Santa har i år 50 års jubilæum. I 1968 opførte den spanske sparekasse La Caja en ferieby på nordøstkysten af Lanzarote ved landsbyen La Santa. Dengang var det et lejlighedskompleks på 400 enheder, men projektet løb tør for penge og lå i mere end ti år ubrugt hen.

I 1978 nærmest genfandt Ejlif Krogager den glemte ferieby, og da der på det tidspunkt manglede hotelsenge på Lanzarote købte han La Santa-projektet. Ideen blev at omdanne det til et center for sportsinteresserede der her kunne kombinere slappeferie med motion på højt niveau. Da projektet åbnede i 1983 var det under navnet La Santa Sport; i starten blev der satset på salg af lejlighederne via timeshares, men det blev ingen succes og de første mange år gav resortet tunge underskud for Tjæreborg Rejser. Så da Ejlif Krogager i 1989 solgte sit livsværk Tjæreborg Rejser til ærkerivalen Spies Rejser, fulgte Club La Santa ikke med, men forblev ejet af Krogager-familien, også efter Ejlif Krogager døde i 1992.

I 2014 kom endnu en udvidelse af Club La Santa med yderligere 96 hotellejligheder – i alt har Club La Santa i dag plads til cirka 1.600 gæster. Det samlede antal sportsgrene, der kan dyrkes på motions- og eliteniveau, har for længst passeret de 50.

 

Relaterede artikler:

TUI kraftigt tilbage på det danske chartermarked

Ny lov kan ruinere rejsebureauer

Spanien tiltrækker stadig flere danskere