Dansk arkitekt bag stor australsk turistattraktion

En ny designopgave i Australien giver arkitektfirmaet 3XN mulighed for at gå i Jørn Utzons fodspor.

Ved Blackwattle Bay i Sydney ligger et af verdens største fiskemarkeder. Men det er slidt og skal genopføres for cirka 1,3 milliarder danske kroner, skriver tv2.dk.

Det skal være en turistattraktion og et samlingspunkt for borgerne i Sydney på højde med byens operahus, som den danske arkitekt Jørn Utzon tegnede. Arkitekterne bag den nye, store turistattraktion er også danske. Det er arkitektfirmaet 3XN.

”Det er en af de helt store opgaver for os. Den betydning, det vil få for Sydney, gør det uden sammenligning til noget af det største”, siger 3XNs kreative direktør og grundlægger, Kim Herforth Nielsen til TV2. Herhjemme har firmaet bl.a. stået bag Den Blå Planet og Royal Arena i København.

60 internationale tegnestuer søgte om at deltage i opgaven. Seks teams blev inviteret, men det var altså 3XN’s design af det 100.000 kvadratmeter store fiskehus, der vandt.

Det forventes, at tegningerne til det nye fiskemarked vil være klar senere i år, og at byggeriet kan starte i 2018.

”På den ene side har det industriel karakter, og på den anden en meget offentlig og rekreativ karakter. Den henvender sig både til restauratøren, der kommer for at købe tun – og til dem, der bor i nærheden og kommer for at købe sushi på vej hjem fra arbejde”, siger arkitekt Audun Opdal.

Allerede nu har 3XN gang i en anden stor opgave i den australske storby. I 2014 vandt firmaet konkurrencen om at designe en skyskraber på havnefronten i Sydney. Det over 200 meter høje kontorhus, Quay Quarter Tower, opføres bag Utzons operahus, og det forventes, at det står klar i løbet af 2020.

3XN blev stiftet i 1986 og har i øjeblikket 75 ansatte. Tegnestuen har hovedsæde i København, men har også et kontor i Sydney.

x

Læs Også

Billund Lufthavn frem igen

Små 160.000 rejsende benyttede lufthavnen i maj.

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.