Dansk arkitekt bag stor australsk turistattraktion

En ny designopgave i Australien giver arkitektfirmaet 3XN mulighed for at gå i Jørn Utzons fodspor.

Ved Blackwattle Bay i Sydney ligger et af verdens største fiskemarkeder. Men det er slidt og skal genopføres for cirka 1,3 milliarder danske kroner, skriver tv2.dk.

Det skal være en turistattraktion og et samlingspunkt for borgerne i Sydney på højde med byens operahus, som den danske arkitekt Jørn Utzon tegnede. Arkitekterne bag den nye, store turistattraktion er også danske. Det er arkitektfirmaet 3XN.

”Det er en af de helt store opgaver for os. Den betydning, det vil få for Sydney, gør det uden sammenligning til noget af det største”, siger 3XNs kreative direktør og grundlægger, Kim Herforth Nielsen til TV2. Herhjemme har firmaet bl.a. stået bag Den Blå Planet og Royal Arena i København.

60 internationale tegnestuer søgte om at deltage i opgaven. Seks teams blev inviteret, men det var altså 3XN’s design af det 100.000 kvadratmeter store fiskehus, der vandt.

Det forventes, at tegningerne til det nye fiskemarked vil være klar senere i år, og at byggeriet kan starte i 2018.

”På den ene side har det industriel karakter, og på den anden en meget offentlig og rekreativ karakter. Den henvender sig både til restauratøren, der kommer for at købe tun – og til dem, der bor i nærheden og kommer for at købe sushi på vej hjem fra arbejde”, siger arkitekt Audun Opdal.

Allerede nu har 3XN gang i en anden stor opgave i den australske storby. I 2014 vandt firmaet konkurrencen om at designe en skyskraber på havnefronten i Sydney. Det over 200 meter høje kontorhus, Quay Quarter Tower, opføres bag Utzons operahus, og det forventes, at det står klar i løbet af 2020.

3XN blev stiftet i 1986 og har i øjeblikket 75 ansatte. Tegnestuen har hovedsæde i København, men har også et kontor i Sydney.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.