Dansk Erhverv på sommerferie

Ejvind Olesen

Ejvind Olesen

WEEKENDKLUMME: Den gode vilje gør det ikke alene, når Dansk Erhverv forgæves forsøger at finde ud af, om danskerne holder sommerferie hjemme eller ude.

Af Ejvind Olesen 

Vi er næsten ved at være vant til det. Hvert år omkring denne tid kommer Dansk Erhverv med en undersøgelse af danskernes sommerferieplaner. Næsten hvert år når man frem til, at flere danskere vil holde ferie hjemme. I år er det efter analysen nogenlunde lige mange, som vil holde vil holde ferie i udlandet og hjemme.

Det er da et jubelbudskab for både rejsebranchen og den hjemlige turistindustri. Hvis det var rigtigt.

Det er det heller ikke. Det er behæftet med lige så meget usikkerhed, som altid med den slags undersøgelser. I dette tilfælde udført af Norstat for Dansk Erhverv.

Man kan sagtens spå, at det går den vej, når man hører charterbranchen beklage sig over manglende salg i selve skoleferien i år. Til gengæld er der solgt langt flere lavprisbilletter.

Der bor ca. 5,5 mio. i Danmark.  Vi ved, at ca. 1,2 mio. vil tage på charterferie om året (ca. halvdelen i selve sommerferien). Til gengæld findes ingen statistik over resten. Vi ved heller ikke noget om, hvor mange gengangere, der findes på rejsemarkedet, men to til tre ture til udlandet er i dag ikke ualmindeligt for en stor gruppe – især ældre. Det fremgår heller ikke, hvad man mener med sommerferie (hvilken periode).

På årsplan er det nok 70 procent eller mere, der vælger at blive hjemme. Primært fordi de ikke har råd til at rejse til udlandet. Men det kan lige så godt være 80 procent som 60 procent, når vi taler sommerferie.

For at retfærdiggøre en sådan undersøgelse skal man også definere, hvad man forstår ved at holde sommerferie i sit eget land. Hvis folk bliver i kolonihavehuset eller hjemme i haven, gavner det jo ikke den danske ferieindustri. Men nok på valutabalancen. Heller ikke badehoteller eller i sommerhusene og måske knap nok på campingpladserne, hvis vejret svigter den danske sommer.

Økonomien spiller også en helt afgørende rolle for danskernes valg af sommerferie. I fjor var der 19,7 mio. danske overnatninger i feriehuse, campingpladser og hoteller mod 15,4 mio. for 10 år siden. Så med det kan man godt spå om stigende kurve i år.

Kendsgerningen er imidlertid, at det sjældent eller aldrig har været så billigt at drage på ferie i udlandet, som i år på grund af hård konkurrence i luften. På landjorden er priserne i store dele af Europa imidlertid snart på niveau med de danske, selv om vi har ord for at være et af Europas dyreste ferielande.

Konklusion: Man kan i dag ikke sige noget om, hvor danskerne vælger at holde sommerferie, før de har holdt den. Alt andet er prognoser og statistik af tvivlsomt værdi.

God weekend. Hjemme eller ude.