Efter en halv måned er SAS’ pilotstrejke omsider overstået. Arkivpressefoto fra Københavns Lufthavn.

”SAS-strejke har haft urimeligt store konsekvenser”

SAS og pilotforeningerne enige om at slutte den to uger lange strejke. Det er godt for rejsende, samfundsøkonomien og erhvervslivet, siger branchedirektører i Dansk Erhverv og Dansk Industri.

SAS og de fire strejkende pilotforeninger nåede i aftes og i nat omsider til enighed en ny 5,5 år lang aftale der betyder, at piloterne omgående genoptager arbejdet. Dermed forventes SAS’ trafikprogram normaliseret de kommende dage. Strejken har kostet SAS omkring én milliard danske kroner og berørt 370.000 SAS-passagerer og betydet aflysninger af cirka 3.700 flyvninger, skriver SAS i en pressemeddelelse.

I en kommentar siger branchedirektør for transport i Dansk Erhverv, Jesper Kronborg:

“Aftale mellem SAS og piloterne er gode nyheder for de mange ferierejsende, der har været ramt af konflikten.

Aftalen er også positiv i et bredere perspektiv, da det giver SAS mulighed for at skabe et konkurrencedygtigt selskab og gå videre med genopretningsplanerne. Det er godt nyt for turistrejsende, men i særdeleshed også for samfundsøkonomien, dansk erhvervsliv og for Danmarks internationale tilgængelighed på sigt.

Derfor krydser vi fingre for, at aftalen kan blive en del af grundlaget for en langsigtet bevaring og udbygning af en stærk luftfartssektor i Danmark,” siger Jesper Kronborg og tilføjer:

”Det er vigtigt for erhvervslivet med et stærkt og konkurrencedygtigt SAS, som fortsat kan bidrage til at styrke Danmarks internationale tilgængelighed.”

Dansk Industri: Strejken har haft urimeligt store konsekvenser
I Dansk Industri er der glæde over, at SAS og piloterne er enige om en ny overenskomst. Det er afgørende både for erhvervsfolk, ferierejsende og hele turismesektoren, hedder det.

Karsten Lauritzen, branchedirektør i DI Transport, siger til DI’s nyhedsbrev: ”Det har taget lang tid og været svært, men det er meget glædeligt, at piloterne og SAS er enige om en aftale. Overenskomsten vil forhåbentlig skabe den nødvendige ro, så SAS kan komme videre med planen, som skal gøre selskabet levedygtigt i fremtiden.”

DI’s branchedirektør påpeger, at strejken har ramt hårdt midt i højsæsonen for ferierejser.

”Strejken har haft urimeligt store konsekvenser for SAS’ kunder, som har fået aflyst deres ferie eller er strandet i udlandet. Nu skal flyene på vingerne hurtigst muligt,” siger Karsten Lauritzen.

Selvom overenskomsten nu er på plads, så vil strejken have betydelige økonomiske konsekvenser, påpeges det.

”Der udestår stadig en stor opgave med at omdanne SAS til et levedygtigt flyselskab. Situationen er blevet endnu mere dyster efter to uger med strejker, som har drænet SAS for omkring en milliard kroner. Alle bør nu arbejde sammen om at sikre den nødvendige tiltro til selskabet, så det bliver muligt at skaffe kapital,” siger Karsten Lauritzen og tilføjer:

”Det har enorm betydning for Danmark, at vi har et stort netværksselskab med base i København. Et stærkt SAS er også helt afgørende for hoteller, restauranter og andre dele af turismesektoren.”

Relaterede artikler:

SAS og piloterne indgår ny aftale

”Forbrugertilliden til SAS er nede under gulvtæppet”

“SAS-strejke påvirker hele den danske rejsebranche”

Stor dansk rejsekoncern ombooker uden OK fra SAS