Dansk rekord i restaurantbesøg

Ifølge Horesta blev den samlede omsætning for danske spisesteder i 2016 på mere end over 42 milliarder kroner.

”2016 er et rekordår for de danske restauranter. Aldrig tidligere er vi gået så meget ud og spise – og aldrig tidligere har vi haft så mange turister, som har spist ude”, siger adm. direktør i Horesta, Katia K. Østergaard til dr.dk.

Det betyder dog ikke, at spisestederne nødvendigvis skovler penge ind. Restauratører og iværksættere har opdaget, at der er penge i udeliv, så der åbner nye caféer, restauranter og mobile madsteder næsten dagligt.

”Der er benhård konkurrence. Vi går mere ud for at spise – og vi bruger flere penge – men vi får altså også flere steder at vælge mellem”, siger Katia K. Østergaard.

En analyse fra revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte viser, at selv om vi bruger 42 milliarder kroner på at spise ude – så ser det ud til, at flere restauranter og caféer har svært ved at tjene penge.

”De klassiske restauranter og caféer har fået konkurrence af take-away og mobile madboder. For restauratørerne betyder det meget hårdere konkurrence end for blot nogle år siden”, siger Claus Jorch Andersen, partner i Deloitte.

”Vi begynder at ændre vaner. Når vi ser priser, der er tilgængelige bl.a. på take-away, så ser vi også at danskerne begynder at tage flere måltider udefra med hjem. Samtidig ser vi større udbud af sund mad. Det gør det nemmere for forbrugeren at tage mad med hjem til hele familien, uden dårlig samvittighed , siger Katia K. Østergaard. ”Prisforskellen på selv at købe ind til madlavning derhjemme – og på et tilberedt måltid, er ikke særlig stor. Det betyder også noget, at du sparer tid på at handle ind og selv lave maden”.

”Vi kan se, at fastfood og mobile madsteder har et højere resultat pr. ansat end de klassiske spisesteder, hvor man har siddende gæster. Det skyldes nok, at det er billigere, at starte en madbod end en restaurant. Så det er nemt at komme i gang og prøve lykken”, siger Claus Jorch Andersen.

”De mange milliarder, vi spiser ude for, skaber mange nye arbejdspladser. Faktisk er restaurationsbranchen den sektor, der har skabt flest nye arbejdspladser i Danmark, siden krisen. Nemlig 18.000”, siger Katia K. Østergaard.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.