Overnatninger på hoteller, feriecentre og campingpladser genvandt sidste år 20 procent af det tabte i 2020, siger Danmarks Statistik. Tilfredshed hos Dansk Erhverv, HORESTA og VisitDenmark.
Samlet var der sidste år 29,6 millioner målbare kommercielle overnatninger i Danmark på hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem og i lystbådehavne, en fremgang på 20 procent i forhold til 2020. Med til det totale danske overnatningstal for sidste år hører også feriehusudlejningen. Den satte sidste år ny overnatningsrekord med 21,9 millioner overnatninger i udlejede danske feriehuse.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
”Med fremgangen er overnatningerne tilbage på niveau med 2013, og har dermed genvundet knap halvdelen af de tabte overnatninger siden rekord-niveauet i 2019,” skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.
Det er især hotellerne, der kæmper for at komme tilbage på det tidligere niveau. Trods en fremgang på 33 procent fra 2020 til 2021 endte hotellerne sidste år med et fald på 5,4 millioner overnatninger i forhold til 2019. Campingpladserne oplevede derimod en fremgang på 900.000 overnatninger fra 2019 til 2021. Feriehusene endte med rekordår i 2021, oplyser Danmarks Statistik.
VisitDenmark: Turismeåret 2021 blev lidt bedre end 2020
I sin pressemeddelelse med kommentarer til 2021-overnatningstallene, skriver VisitDenmark blandt andet: Med 51,5 millioner overnatninger endte 2021 med at blive et lidt bedre år end 2020 for dansk turisme. Pandemien trækker dog stadig dybe spor, og VisitDenmark forventer, at de udenlandske overnatninger først i 2024 vil være tilbage på samme niveau som før pandemien.
Igen i 2021 var danskerne den primære årsag til, at turismeåret endte med en samlet vækst. Men tyskerne kom også stærkt igen. Fra september til og med december var der således 1,3 millioner flere tyske overnatninger end i rekordåret 2019, noterer VisitDenmark.
De danske overnatninger steg 20,5 procent, mens de udenlandske steg 6,9 procent. Det blev til i alt 51,5 millioner overnatninger i 2021, skriver VisitDenmark.
Jan Olsen, administrerende direktør i VisitDenmark, vurderer, at Danmark har gode chancer for at få de internationale turister tilbage. ”Vi har under pandemien set, at når muligheden for at rejse har været der, er de udenlandske turister kommet igen. Corona har ikke slået rejselysten ihjel. Der er derfor grund til optimisme, og meget tyder på, at 2022 bliver året, hvor der for alvor kommer gang i væksten fra især nærmarkederne – sagt med alle forbehold.”
Det samlede antal overnatninger i 2021 ligger otte procent under 2019-niveau. Ser man udelukkende på de udenlandske overnatninger, ligger de 40 procent lavere. Til sammenligning ligger de danske overnatninger 26 procent højere end i 2019, skriver VisitDenmark.
Dansk Erhverv: Danske hoteller leverede kraftpræstation i 2021
I sin pressemeddelelse skriver Dansk Erhverv, at 2021 blev et markant bedre hotelår end 2020. I alt var der 11,7 millioner overnatninger på de danske hoteller, en fremgang i forhold til 2020 på 33 procent.
Hotellerne leverede i 2021 en kraftpræstation i et år, der bød budt på lange perioder med restriktioner og både sol og regn for hotelbranchen.
Men selvom det lysner for hotelbranchen, er flertallet af hotellerne endnu ikke fuldt tilbage på niveau med før krisen, siger Lars Ramme Nielsen, markedschef for turisme- og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv:
”Hotelbranchen har fået gigantiske klø gennem de seneste to års coronahelvede, særligt i hovedstaden, hvor den giftige cocktail har været manglende udenlandske turister og mangel på arbejdskraft. Samtidig er der åbnet mange tusinde nye hotelværelser i hovedstaden.
Så trods den positive fremgang i overnatningerne, er omsætning pr. værelse stadig ikke på niveau med før krisen. Der er stadig et stort behov for at styrke hotellernes indtægtsgrundlag, likviditet og rammebetingelser,” siger Lars Ramme Nielsen.
HORESTA: Hotelerhvervet har fortsat lang vej til normale tilstande
Selvom 2021 var bedre end 2020, så er der stadig lang vej til niveauet fra før krisen, skriver HORESTA i sin pressemeddelelse.
For det professionelle overnatningserhverv blev 2021 bedre end coronaens første år. Desværre viser de nye tal fra Danmarks Statistik dog, at der fortsat er lang vej til de normale tilstande, konstaterer brancheforeningen.
I 2019 var der 17,1 millioner hotelovernatninger i Danmark. I 2020 blev tallet næsten halveret. I 2021 endte hotellerne dog med 11,7 millioner overnattende.
HORESTA’s administrerende direktør, Jannick Nytoft, siger i pressemeddelelsen:
”Det er særligt manglen på udenlandske gæster, der rammer vores hoteller i hovedstaden, Billund og Herning, hvor de historisk har haft den største andel af besøgende fra andre lande. De skal vindes tilbage med en massiv markedsføringsindsats, og så bør man fra politisk side se, om der er nye måder, hvorpå man kan stimulere efterspørgslen de steder, hvor virksomhederne fortsat vil være ramt længe endnu.
Vandrerhjemmene og hotellerne mangler rundt regnet hver tredje overnatning sammenlignet med 2019. Det kommer til at kræve en stor indsats at få disse turister tilbage, og derfor har HORESTA blandt andet foreslået en midlertidig sænkelse af momsen for erhvervet, som man har gjort det for turisme- og oplevelseserhvervet i mange af de lande, vi konkurrerer med. Politisk er man nødt til at skrue op for konkurrencekraften i denne branche, hvis man vil have virksomhederne med ud af krisen,” siger HORESTA’s direktør.
Hele 2021-opgørelsen fra Danmarks Statistik kan ses via dette link.
Relaterede artikler:
Vil udskyde tilbagebetaling af offentlige milliardlån