LUFTFART: Ifølge EUs generaladvokat er ”bird strikes” ikke mere ”ekstraordinær omstændighed,” som fritager flyselskaber for erstatningsansvar ved forsinkelser og aflysninger. Det giver ingen mening i danske flyselskaber.
I en tjekkisk sag ved EU-retten med forsinkelser pga. bird strikes – sammenstød mellem fly og fugle – siger EUs generaladvokat, at flyselskaber vil blive kendt ansvarlig og forpligtet til erstatning til forsinkede passagerer.
Selv om udtalelsen fra generaladvokaten ikke er juridisk bindende, er der sjældent forskel på generaladvokatens udtalelse og EU Domstolens endelige kendelse.
Men de danske flyselskaber forstår ikke generaladvokatens kendelse.
John Alexandersen, salgsdirektør i Thomas Cook Airlines Scandinavia, Nordens største charterflyselskab, sagde i går til standby.dk: ”Vi forstår ikke kendelsen, vi er jo ikke herre over bird strikes. Vi er dybt overrasket og skuffet. Vi har svært ved at se, at det er flyselskabets problem. Vi har med nogle måneders mellemrum bird strikes.”
Endnu hårdere er kritikken fra adm. direktør for og medejer af Danish Air Transport, Jesper Rungholm, der i går sagde til standby.dk: ”Kendelsen er komplet uforståelig og latterlig, at bird strikes skulle være hændelser, flyselskaber kan forudse. Flyselskaber skal åbenbart kunne kontrollere fugle – men hvorfor så ikke også dets ansatte når de strejker? Hvorfor tager EU ikke skridtet fuldt ud og også kræver kompensation for flypassagerer når de ansatte i flyselskaber strejker?”
Samlet har Danish Air Transport 21 fly, heraf fem Airbus 320, et af DATs ældre MD-fly er i denne tid på vingerne for Norwegian.
Og fra jyske Sun-Air, der snart har 20 års partnerskab med British Airways, sagde vicedirektør, Kristian Tvergaard, i går til standby.dk:
”EU-kendelsen er uforståelig, ingen flyselskaber flyver med vilje ind i fugle. Men vi må lytte efter, hvad EU siger, og holde os til lovgivningen.”
Og fra Danmarks største flyselskab, Jet Time, siger adm. direktør Jørgen Holme:
”Jeg finder udtalelsen uforståelig, og jeg kan slet ikke forstå holdningen om, at ikke en gang et birdstrike skal kunne opfattes som en ”ekstraordinær omstændighed”.”