Danske hoteller havde bedste april nogensinde

Jens Zimmer Christensen.

Jens Zimmer Christensen.

TURISME: Horesta og Danhostel glade for de nye april-tal fra Danmarks Statistik. Horesta noterer størst vækst uden for København, mens landets største kæde af vandrerhjem glæder sig over meget stor vækst.

Antallet af hotelovernatninger i Danmark steg i april med 80.000 i forhold til samme måned i fjor, en vækst på 7,5 pct., viser nye tal fra Danmarks Statistik.

”April understregede igen, at branchen målt på antal gæster oplever en solid vækst. I april dækker tallet dog over store regionale forskelle, også mellem de enkelte virksomhedstyper. Og omsætningen pr. værelse er ikke fulgt med alle steder,” siger formand for hotellernes brancheforening, Horesta, Jens Zimmer Christensen.

Efter at have været vækstmotor for branchen gennem mange år hænger København nu mere i bremsen, noterer Horesta. I årets fire første måneder har hovedstaden haft den laveste vækst. Mens Region Nordjylland, Syddanmark og Sjælland har tocifrede vækstrater, ligger Københavns på 6,5 procent, og i april var væksten nede på 3,5 procent.

”En del af forklaringen på en forholdsvis svag april for hovedstaden er, at april 2015 var en rigtig god kongresmåned sammenlignet med april i år,” siger Jens Zimmer Christensen.

I resten af landet spiller påskeeffekten ind på overnatningstallet, og det har i særlig grad medført vækst hos de udprægede forretningshoteller – kursus- og konferencecentrene.

Antallet af danskere i hotelsengene steg i april 14,6 procent, mens de udenlandske faldt 1,3 procent. Blandt udlændingene var det især briterne, amerikanerne, hollænderne, italienerne og franskmændene, som skabte vækst, mens der var færre svenskere, nordmænd, spanierne, kineserne og russerne i forhold til for et år siden.

Der er også glæde hos Danhostel og de danske vandrerhjem over den rekordstore fremgang i overnatningerne i april. Danhostel og vandrerhjemmene tager førertrøjen med en stigning på 22 pct. i antal overnatninger i år. Kigges isoleret på april i år ses tilbagegang i overnatningstallene for alle overnatningssteder i Danmark fra 2015 til 2016 på -2 pct., men også her havde vandrerhjemmene en fremgang på 15 pct. sammenlignet med april 2015.

Direktør i Danhostel, Ole Andersen, ser positivt på fremgangen hos overnatningsstederne: ”Jeg er glad for, at den positive vækst i antallet af overnatninger fortsætter i 2016 for stort set alle de danske overnatningssteder. At vi vokser så markant, er med til at bekræfte den generelle tendens, som vi har kunnet se hos danskerne, når de vælger overnatningssted de senere år.”