Danske rejsebureauer ser ikke USA-nedgang

TURISME: Sveriges største søgemaskine for flyrejser har stort fald på USA-rejser efter Donald Trump blev ny præsident. Danske rejsebureauer fastholder stigning, mens Sveriges største USA-bureau ser fald på 10 pct.

Tallene for sidste år er ikke klar, men Skandinavien var også i 2015 USAs fjerdestørste europæiske marked i besøgende. Det blev til 1,2 mio. ankomster alene fra de tre skandinaviske lande: 353.000 fra Danmark, en stigning på 13 pct., 586.000 fra Sverige, plus seks pct., mens der var 323.000 norske ankomster, en stigning på to pct. i forhold til 2014.

Det vakte sidste uge opsigt da Sveriges største søgemaskine for flyrejser, Flygresor.se, i en pressemeddelelse sagde, at siden Donald Trump 20. januar blev præsident ”er interessen for at rejse til USA næsten halveret”. Flygresor sammenlignede i sin analyse med tal for samme periode sidste år.

Fra Danmarks største rejsebureau for rejser til USA, FDM travel sagde produktdirektør Jesper Ewald i weekenden til standby.dk: ”Jeg genkender ikke tallene fra Flygresor. Vi ser stor efterspørgsel på USA. Der har ikke været negativ Trump-effekt, for USA er jo meget andet end Trump. Vi øger på USA og forventer i år 25.000 rejsende, en stigning på ca. ti pct. i forhold til sidste år.”

Den 5. marts har FDM travel for fjerde år i træk USA-rejsemesse i konferencecentret Docken i Københavns Nordhavn, hvor der forventes 4.000 besøgende.

At fremgangen på salget af USA-rejser fortsætter, bekræfter også adm. direktør for dette års 25 års-jubilar, Risskov Rejser, Annelise Dam Larsen: ”Jeg læste artiklen på standby.dk om tallene fra Flygresor – men de tal kan jeg ikke genkende. Vi har henvendelser om USA-rejser som aldrig før. Vi forventer i år stigning på ca. ti pct. på USA. Om man er enig eller uenig med præsident Trump, afholder ingen fra at rejse til USA.”

Kunder afbestiller pga. Trump

Den eneste rejsebureaudirektør, der i weekenden medgav afbestillinger pga. Donald Trump var direktør Jan Lockhart fra danske USA Tours.

Han sagde: ”Mange tror mig ikke, når jeg siger, at vi er oppe med 50 pct. for rejser til USA i forhold til samme tid sidste år. Men der er også kunder, der har afbestilt USA-rejser pga. Trump.”

”Omvendt betragter mange kunder deres rejser til USA som studie i, hvorfor amerikanerne valgte Trump,” siger Jan Lockhart. USA Tours forventer i år 7.000 rejser til USA.

Fra USA Rejser, under Norsk Rejsebureau, siger Christian Walker Willumsen, marketing- og produktchef: ”Vi har stigende efterspørgsel på USA, mange er nysgerrige.”

Og fra adm. direktør for Sveriges største rejsebureau for rejser til USA, sagde ejer, Tommy Swanson, i weekenden til standby.dk: ”Tallene fra Flygresor.se lyder dramatiske, men interessen for USA er faldet siden Donald Trump blev præsident. Vores nedgang i rejser til USA er også faldet pga. den stigende dollarkurs i forhold til den svenske krone. Forhåbentlig falder dette hvis Donald Trump falder til ro. Lige nu er faktum, at Donald Trump absolut ikke tilfører USA nogen goodwill.”