Danske SAS-stewardesser siger OK til gardinet

Christa Ceré.

Christa Ceré.

LUFTFART: Fagforeningen for SAS kabineansatte i Danmark underskriver SAS ønske om at flyve langruter med kun et gardin mellem hvileområdet og passagererne. SAS ønskede ændringen i den gældende overenskomstperiode.

”Uenigheden mellem os og SAS handler som sådan ikke om gardinet – men om, at SAS ønskede ændringen inde i den nuværende treårige overenskomst. Her skal begge parter i ”fredstid” være enige om ændringer til overenskomsten. Og CAU var ikke enig i ændringen.”

Det sagde formand for Cabin Attendants Union, Christa Ceré, i går til standby.dk

Problematikken startede, da SAS ville have en ny og forbedret kabine på sine langruter. Ombygningen medførte, at hvilemodulerne, hvor kabinepersonalet kan slappe af bag en lukket dør, forsvandt på selskabets fire ”gamle” Airbus A330-fly, der flyver de ”korte langruter” (samt en indlejet A340) og blev erstattet med blot gardinet mellem dem og passagererne. SAS bestilte kabineændringerne i 2013 – de ændrede hvileforhold var derfor en del af virkeligheden, da CAU i 2014 indgik den nye overenskomst. Her gav CAU dispensation for ændringen til udgangen af sidste år.

Men siden starten af i år har CAU, der organiserer over 1.000 af SAS’ ca. 1.250 kabineansatte i Danmark, nægtet at flyve de fem af SAS’ langrutefly, der ikke har hvilemodul.

OK fra kabinepersonale i Sverige og Norge

Efter langvarige forhandlinger med SAS accepterede kabinepersonale hos SAS i Norge og Sverige ”gardin-flyene.” Derfor har SAS hver måned i år brugt tusindvis af flysæder på at flyve personale fra Norge og Sverige til København, så de kunne arbejde på gardin-flyene ud af København – mens CAU-medlemmer er sendt til Oslo og Stockholm for bl.a. at flyve langruter med fly med hvilemoduler. Dermed optager de flysæder, der kunne være solgt til betalende passagerer.

De fem fly uden hvilemoduler bruges på SAS ”korte” langruter til f.eks. Chicago, New York og Washington D.C.

Men nu har bestyrelsen for CAU valgt at underskrive i gardinsagen, og i fredags skrev formand, Christa Ceré, under på SAS aftaleudkast til ny gardin-aftale.

Anna Vibeke Nielsen fra SAS’ presseafdeling i Danmark understreger overfor standby.dk, at SAS ikke har underskrevet aftalen.

Dermed får SAS noget godt nyt i disse dage, hvor piloterne hos SAS i Sverige har strejket siden fredag aften.

CAU opgav sin modstand mod gardinet, bl.a. i erkendelse af, at SAS ikke ville bøje sig – plus at der sidste måned kom udbryderfraktion fra CAU, Skandinavisk Kabineforening, SK, der indtil nu skønnes at have 130 medlemmer. Det koster endnu ikke noget at være medlem af SK.

Ekstraordinær generalforsamling

Christa Ceré siger til standby.dk, at CAU tilskriver 70 udmeldelser den seneste tid oprettelsen af SK, hvis hovedpunkt synes at være accept af SAS ønsker i gardinsagen – bl.a. i frygt for, at det ellers kan koste arbejdspladser hos kabinepersonalet i København.

Skandinavisk Kabineforening har ingen forhandlingsret overfor SAS, den har CAU. SAS koncerndirektør for drift, Lars Sandahl Sørensen, sagde i fredags til standby.dk, at SAS på nuværende tidspunkt ingen intention har om at forhandle med SK, men at man naturligvis følger situationen.

CAU har indbudt formanden for SK til møde, men dette har endnu ikke været holdt.

”Vi har indkaldt til ekstraordinær generalforsamling i CAU nu på onsdag, hvor vi vil forklare medlemmerne vores beslutning om at underskrive modul-aftalen. Aftalen skal godkendes af medlemmerne ved en ur-afstemning,” siger Christa Ceré.

I sin fredagsmail, skrev CAU i fredags bl.a. til sine medlemmer: ”Efter længere tids tovtrækkeri har bestyrelsen valgt at underskrive aftalen med SAS. Vi har oprindeligt sagt nej og ønsket ændringer og indrømmelser for, at den blev spiselig. Men SAS har blankt afvist at forhandle og gjort det klart, at det foreliggende resultat er endeligt.”

”Samtidig har der været en masse rygter og historier om en parallel forening, der sideløbende forhandler med SAS. Vi har SAS ord for, at de respekterer overenskomsten med CAU, og at SAS ikke har intentioner om at indgå aftale om overenskomst med den nye forening. Men vi må konstatere, at de mange rygter og historier har givet uro i baglandet og svækket vores mandat og mulighed for at forhandle,” skrev CAU.