Dansker i spidsen for Kuoni i Norden

Leif Vase Larsen står atter i spidsen for Kuoni i Norden, der netop er sat til salg.

Leif Vase Larsen står atter i spidsen for Kuoni i Norden, der netop er sat til salg.

REJSEBUREAUER: Tidligere topchef for Kuoni i Norden, Leif Vase Larsen, er tilbage – som ny koncernchef for Kuoni i Norden, der netop er sat til salg. En ny køber kan være på plads til efteråret. ”Norden har været et guldæg for Kuoni – og man vil fremover se et meget mere offensivt Apollo i Norden,” siger Leif Vase Larsen.

”Siden Kuonis hovedkvarter i Schweiz i onsdag i sidste uge meddelte, at man vil sælge alle sine rejsebureauer verden over, er der kommet mange rygter. For Kuoni i Norden skal jeg være med til at afdramatisere dem. Det er business as usual. Jeg er indsat som ny chef for Kuoni i Norden og skal også bistå med salgsprocessen.”

Det sagde 51-årige Leif Vase Larsen søndag til standby.dk – han tiltrådte i onsdags som ny adm. direktør for Kuoni i Norden, der bl.a. ejer charterrejsebureaueerne Apollo og Falk Lauritsen Rejser, flyselskabet Novair, samt sportsanlægget Playitas på den kanariske ø Fuerteventura.

Kuoni Norden skal sælges samlet

Kuoni ønsker at sælge Kuoni Norden som én enhed – Leif Vase Larsen kan dog ikke afvise at netop Playitas, som en undtagelse, kan sælges separat – alene pga. den geografiske afstand.

Leif Vase Larsen stod også i spidsen for Kuoni i Norden fra 2006-2013, mens han fra 2009 ligeledes havde ledelsesansvaret for Kuoni på andre europæiske markeder.

”Så jeg kender virksomheden, menneskene, konkurrenterne og markedet,” siger han og tilføjer: ”Kuoni i Norden skal sælges som en samlet enhed, måske kan salget være på plads til efteråret – men der er ingen tidsramme.”

”Det er rigtigt, at Kuoni i Norden kommer ud med et underskud for 2014, det var været signaleret tidligere – tallene offentliggøres først til marts. Men ellers har Kuoni i Norden været et guldæg for Kuoni-koncernen i 10 år,” siger Leif Vase Larsen.

”Kuonis ejere sælger alle sine rejsebureauer i Europa og rundt om i verden. Fremover vil Kuoni koncentrere sig om sit hovedfokus-område, business to business, som leverandør til den globale rejseindustri.”

”Det betyder, at Kuoni vil have fokus på sine tre kerneområder: incoming-branchen, hvor man f.eks. er og bliver i Norden med regionalt hovedkontor i København, Kuonis hotel-bedbank, hvor man sælger hotelværelser til f.eks. rejsebureauer, turoperatører og flyselskaber samt visa-services.”

Til at hjælpe med salget af rejsebureauerne har Kuoni entreret med det store finansfirma Morgen Stanley.

I første omgang udarbejdes en ”teaser” om f.eks. Kuoni i Norden. Den sendes i nærmeste fremtid til potentielle købere, hvorefter de kan signalere interesse og indgå i egentlige forhandlinger, hvor de får mere information.

Bud fra Europa

Leif Vase Larsen vil af gode grunde ikke give bud på, hvor meget han vurderer Kuoni i Norden skal koste. ”Men man kan sige, at der er tale om en slags auktions-proces. Jeg kan ikke kommentere på eventuelle rygter om købere, men der kunne f.eks. kommer bud på at købe Kuoni i Norden fra kapitalfonde og andre store europæiske operatører. Men det står helt åbent.”

”Fremover vil man i Norden se et mere offensivt Apollo. Vi skal blive tydeligere til at differentiere os. Vi kan ikke fortsætte med at gå baglæns – nu trækker vi en streg og kæmper herfra,” siger Leif Vase Larsen og fortsætter: ”Jeg skal den kommende tid ud og berolige kunder, leverandører og markedet i Danmark, Norge og Sverige, alt er business as usual. Jeg skal også signalere til konkurrenterne, at de ikke skal forsøge noget, mens Apollo er i denne salgsproces. Der er ikke planlagt nogen personalemæssige ændringer eller reduktioner, men jeg har i dag, søndag, kun været i jobbet i få dage og naturligvis skal jeg gennemgå holdet og kan derfor ikke udelukke ændringer på længere sigt.”