Fem kommuner - Ringkøbing-Skjern, Varde, Bornholm, Jammerbugt og Hjørring - havde i juli i år tilsammen knap halvdelen af feriehusovernatningerne i Danmark. Arkivpressefoto: VisitDenmark.

Danskerne svigtede danske sommerhuse i juli

Med genåbnede grænser ville danskerne hellere til udlandet sidste måned end feriere i en dansk feriebolig. Omvendt kom tyske turister tilbage til Danmark, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Årets største feriemåned i Danmark, juli, viste nye tendenser sammenlignet med de to foregående år, hvor der var mere eller mindre lukket for udlandsrejser på grund af coronakrisen.

I hvert fald viser nye tal fra Danmarks Statistik om feriehusudlejning juli 2022, at der samlet var 4,2 millioner målbare kommercielle overnatninger i udlejede danske feriehuse og sommerhuse i juli i år. I juli sidste år var tallet 4,4 millioner, altså et fald på fire procent. Danmark har i runde tal cirka 44.000 ferie- og sommerhuse til udlejning.

Af de 4,2 millioner overnatninger i danske sommer- og feriehuse sidste måned stod danskerne for 1,6 millioner. Og det er et fald på hele 46 procent i forhold til juli sidste år, hvor der var over tre millioner danske overnatninger. Niveauet af danske overnatninger var sidste måned stadig højere end før pandemien, juli 2019, understreger Danmarks Statistik.

Udenlandske turister er tilbage
Efter to år med COVID-19-restriktioner og markant færre udenlandske gæster, vendte især de tyske og norske gæster tilbage til de danske feriehuse i juli i år.

I alt var der 2,6 millioner udenlandske overnatninger i juli i år, hvoraf næsten to millioner var tyske turister, en stigning på 54 procent fra juli sidste år. Næststørste gruppe udenlandske turister i de danske sommer- og feriehuse var nordmændene med 392.000 overnatninger – en stigning på hele 1.842 procent fra de blot lidt over 20.000 i juli sidste år.

Tredjestørste gruppe udenlandske turister i ferie- og sommerhusene i Danmark i juli år var svenskerne, fulgt af hollænderne.

Vesterhavet tiltrak gæster
Vesterhavskommunerne Ringkøbing-Skjern og Varde – samlet i destinationsselskabet Destination Vesterhavet – havde i juli i år flest målbare overnatninger i sommer- og feriehuse med henholdsvis 620.100 og 596.400 overnatninger.

Herefter kom Bornholm med 221.200 overnatninger efterfulgt af de nordjyske kommuner Jammerbugt og Hjørring med henholdsvis 208.400 og 203.900 overnatninger. De fem kommuner har dermed tilsammen knap halvdelen af feriehusovernatningerne i Danmark, oplyser Danmarks Statistik.

Flere overnatninger end nogensinde før
Til trods for at juli i år har haft færre overnatninger end tidligere år, så har årets første syv måneder fra januar til og med juli haft det højeste antal overnatninger nogensinde. I alt har der været der været 13,2 millioner overnatninger i denne periode, hvoraf 4,5 millioner var danske og 8,7 millioner udenlandske, skriver Danmarks Statistik.

Omvendt var der ved udgangen af juli booket 266.800 husuger for resten af i år. Det er et fald på syv procent i forhold til samme tidspunkt i 2021. De tyske bookinger er faldet tre procent, mens de danske bookinger er faldet 39 procent.

Cirka hvert femte af Danmarks anslåede 220.000 sommerhuse udlejes til turister. Her er tyskerne den absolut vigtigste målgruppe, i runde tal står vores sydlige naboer for cirka to ud af tre lejemål af sommerhuse i Danmark.

Se alle tallene i Danmarks Statistiks opgørelse for juli via dette link.

Relaterede artikler:

Destination Vesterhavet driver vækst i dansk turisme

Trods genåbning ferierer flere danskere i Danmark

Stor turistattraktion suser mod ny besøgsrekord