Danskerne ved for lidt om rejseforsikringer

Panelet fra venstre: Dan Kjølhede Laursen, Ole Egbjerg Mikkelsen, Ole Ærthøj, Charlotte Bjerregaard, Jørgen Pedersen, Signe Struberga og rejsejournalisternes formand Anne-Vibeke Isaksen, ordstyrer under debatten.

Panelet fra venstre: Dan Kjølhede Laursen, Ole Egbjerg Mikkelsen, Ole Ærthøj, Charlotte Bjerregaard, Jørgen Pedersen, Signe Struberga og rejsejournalisternes formand Anne-Vibeke Isaksen, ordstyrer under debatten.

Chef for Borgerservice i Udenrigsministeriet, ambassadør Ole Egbjeg Mikkelsen, foreslår, at rejseforsikringsbranchen går sammen med det offentlige om informationskampagne til borgerne. Rejseforsikringer var forleden til debat ved panelmøde hos Danske Rejsejournalister.

Af Aage Krogsdam

For mange danskere køber ikke en rejseforsikring og endnu flere har ikke har sat sig ind i hvor og hvor meget det blå sygesikringskort dækker.

Nu opfordrer ambassadør Ole Egjerg Mikkelsen, chef for Udenrigsministeriets Borgerservice, til, at rejseforsikringsbranchen går sammen med det offentlige om oplysningskampagne for at få danskere til at sætte sig ind i, hvad Det blå Sygesikringskort dækker og få danskerne til at tegne en privat rejseforsikring når de skal på rejse.

En undersøgelse foretaget af rejseforsikringsselskabet SafeAway viser, at 10% af de unge ikke har en rejseforsikring. Desuden undlader mange pensionister og psykisk syge at tegne en rejseforsikring. Undersøgelsen viser også, at knap 30% af danskerne tror, at Det blå Sygesikringskort gælder i hele verden, mens fakta er, at det kun gælder i EU-landene plus få andre lande i Europa.

Det var nogle af de mange informationer om rejseforsikringer, der kom frem ved Danske Rejsejournalisters paneldebat om rejseforsikringer. Panelet bestod af specialkonsulent Signe Struberga fra Patientombuddet (Indenrigs og Sundhedsministeriet), ambassadør Ole Egebjerg Mikkelsen, Udenrigsministeriets borgerservice, direktør Jørgen Pedersen fra Falck Global Assistance, direktør Dan Kjølhede Lausen fra Europæiske Rejseforsikring, direktør Charlotte Bjerregaard fra Nordic SOS (SOS International) og direktør i forsikringsselskabet SafeAway Ole Ærhøj.

Specialkonsulent Signe Struberga sagde, at siden Det gule Sygesikringskort stoppede i august sidste år og blev afløst af det blå kort, var der udlevet 3,5 millioner blå sygesikringskort, men hun erkendte, at informationen til borgerne om hvad og hvor sygesikringskortet dækker godt kunne være bedre.

Ole Egbjerg Mikkelsen fra Borgerservice sagde, at Borgerservice har et godt samarbejde med forsikringsselskaberne og rigspolitiet omkring service overfor borgere, som kommer ud for skade eller sygdomsforløb i udlandet, og som skal hjælpes, men han erkender, at der er behov for en meget bedre information til danskerne omkring dækningen af deres forsikringer, eller hvad det risikerer at koste, hvis de ikke har tegnet en rejseforsikring. Derfor hans opfordring omkring en fælles informationskampagne sammen med branchen.

Charlotte Bjerregaard mente ikke at Det blå Sygesikringskort er særlig velegnet som sikkerhed under rejsen, fordi det ikke dækker ophold på privathospitaler og besøg hos private læger. Og langt den største del af danskerne rejser på ferie til lande uden for de 28 EU lande. Endelig skal man sikre sig, at der i ens forsikring er tilknyttet en alarmcentral med hjemtransport, ellers kan det blive en dyr fornøjelse.

Dan Kjølhede Laursen fra Europæiske, Jørgen Petersen fra Falck og Ole Ærthøj fra safeAway var enige i, at der mangler information til danskere omkring forsikringsdækningen af det blå kort, og at man frem for alt skal tegne en privat rejseforsikring, inden man rejser ud og så i øvrigt undersøge nøjagtigt, hvad den dækker og sørge for at man er sikret på alle måder.

Alle i panelet var enige om, at det er en god ide med en oplysningskampagne.