DAT-kaptajn fik kramper og flyet måtte sikkerhedslande

Om bord på MD-83-flyet, som DAT har to af, var 90 passagerer og fem besætningsmedlemmer. Efter kaptajnen mistede bevidstheden, landede styrmanden flyet i Ashgabat lufthavn i Turkmenistan, hvor kaptajnen blev kørt på hospitalet. Herefter måtte de ombordværende vente et døgn indtil en ny besætning nåede frem.

 

Det fremgår af redegørelsen fra Havarikommissionen, der kom i går.

Den 40-årige kaptajn har stadig ikke fået sit certifikat tilbage, fordi lægerne på flyvemedicinsk afdeling ikke kan finde ud af, hvad han fejler.

 

Direktør Jesper Rungholm fra Danish Air Transport, siger til Ekstra Bladet, at DAT en gang om ugen flyver soldater til og fra Afghanistan for Forsvaret.

 

Efter kaptajnen var blevet syg fik han hjælp fra en læge om bord, mens flymekanikeren satte sig i kaptajnens sæde for eventuelt at assistere styrmanden ved landingen.

 

Ifølge Havarikommissionen fik kaptajnen et ”generaliseret krampeanfald,” der er specielt kritisk for flyvesikkerheden, fordi det kommer uden varsel, og den syge kan udføre ukontrollerede bevægelser med stor kraft. Samtidigt kan man ikke føle smerte og man er ikke bevidst om anfaldet. Efter anfaldet kan man intet huske.

Ifølge kommissionen kom styrmanden i en vanskelig situation, fordi han både skulle styre flyet alene og håndtere den syge kaptajn.

Skrevet af redaktionen