Den britiske regering vil tidligst fra 17. maj tillade ferierejser til udlandet. Den melding gav travlhed i den britiske rejsebranche, hvor der meldes om stærkt stigende bookingtal.
Onsdag kom den danske regering med noget af sin genåbningsplan for det danske samfund. Den omfattede dog ikke en dato for genåbning for udlandsrejser for turister. Også onsdag blev de danske rejsevejledninger forlænget til 5. apri.
Men den britiske regering præsenterede mandag med genåbningskalender for Storbritannien. Den er opdelt i flere trin og kan gennemføres under forudsætning af, at coronavirussen ikke igen kommer ud af kontrol, at sundhedssystemet ikke bliver overbelastet og så videre.
Første fase kommer 8. marts, hvor for eksempel skolerne i Storbritannien genåbner og nogle af de sociale restriktioner lempes. Fra tidligst 12. april bliver det igen tilladt at tage på ferier indenfor Storbritannien ligesom zoologiske haver kan genåbne, skriver BBC i gennemgang af genåbningsplanen.
Men den vigtigste dato for den britiske rejsebranche ser lige nu ud til at blive den 17. maj. Fra tidligst denne dato forventer den britiske regering at tillade, at turistrejser til udlandet kan optages ligesom hoteller kan genåbne.
Den britiske regering får 12. april en rapport fra en ekspertgruppe med anbefalinger til genoptagelse af udlandsrejser for turister. Herefter vil regeringen beslutte, om datoen 17. maj kan fastholdes.
Boom i rejsebranchen
Meldingen om at Storbritannien fra tidligst 17. maj er så langt med blandt andet færdigvaccineringer, at der igen kan åbnes for ferierejser til udlandet, gav stor travlhed i den britiske rejsebranche.
BBC skriver blandt andet, at Storbritanniens største rejsearrangør, TUI, melder om at stigning af bookinger af udlandsrejser efter 17. maj på 500 procent. Det vides endnu ikke, hvilke lande der på det tidspunkt vil åbne grænserne for i dette tilfælde britiske turister.
TUI-bookingerne gælder navnlig for juli og fremad og er til rejsemål som Grækenland, Spanien og Tyrkiet. TUI i Storbritannien har indført mulighed for, at bookinger fra 17. maj til slutningen af juni gratis kan ombookes til en senere afrejsedato.
En anden stor britiske rejsearrangør, Thomas Cook, oplyser til BBC, at efter mandagens melding om der måske kommer udlandsrejser fra tidligst 17. maj, blev antallet af bookinger via dets hjemmeside fordoblet. Her var der navnlig interesse for Grækenland, Cypern og Mexico.
“Meldingen fra den britiske regering er gode nyheder. Vi afventer flere informationer, men regeringens ambition er at genåbne for udlandsrejser de kommende måneder, forhåbentlig til sommerferien,” siger Thomas Cooks administrerende direktør, Alan French. Rejsearrangøren ser navnlig stigninger i bookinger fra august, til efteråret og årets juleferie.
EasyJet oplyser, at rejsemeldingen gav en stigning i bookinger på 337 procent på rene flyrejser, mens stigningen i pakkerejser hos EasyJet var hele 630 procent med fokus på navnlig Alicante, Malaga, Mallorca, Faro i det sydlige Portugal samt Grækenlands største ø, Kreta.
Easyjets koncernchef, svenske Johan Lundgren, siger at premierminister Boris Johnsons melding om genåbning har givet rejsekunderne et meget tiltrængt skud selvtillid.
“Vi glæder os over, at der nu er kommet nogle datoer, vi kan arbejde med. Der er et stort opsparet behov for igen at kunne rejse og meldingen fra regeringen, om at man planlægger genåbning for rejser, er hvad de britiske forbrugere har ventet på,” siger Johan Lundgren.
Relaterede artikler:
DRF: Snarligt coronapas vil hjælpe rejsebranchen