’De fem Store’ i samarbejde

flytrafikEuropas fem største flyselskaber ser bort fra den skarpe konkurrence og samarbejder for at få EU til at gøre en større indsats for at reducere lufthavnsafgifter og skatter.

De har henvendt sig under et til EU-Kommissionen for at få nedsat udgifterne til bl.a. security, fjernet passagerskatter, ’urimelige’ miljøafgifter og sikre, at strejker blandt flyveledere ikke skader flyselskabernes forretning alt for meget.

Initiativet fik de fem topchefer for Air France-KLM, Lufthansa, IAG, Ryanair and easyJet til at sætte sig sammen og rette en samlet henvendelse til EU.

“Det er en historisk dag for europæisk flytrafik, for det er første gang, vi fem er mødtes under et”, sagde Michael O’Leary, Ryanairs CEO på et pressemøde i Bruxelles.

EUs Transportkommissær Violeta Bulc vil præsentere en række aktiviteter senere på året med det formål at styrke konkurrenceevnen i luftfartssektoren.

De fem Store er enedes om at etablere en fælles gruppe, der skal lobby for flyselskabernes interesser i Bruxelles.

Lufthavnssammenslutningen har prompte afvist flyselskabernes udspil og siger, at reducerede omkostninger formentlig ikke kommer kunderne til gavn.

“De større flyselskaber får allerede en gratis frokost – nu vil de også have gratis middag”, siger generaldirektør Olivier Jankovec fra Airports Council International Europe. “At tro på, at flyselskaberne vil lade besparelser komme de rejsende til gode er mildest talt tåbeligt”.

European Regions Airline Association bakker op om lobby-arbejdet. Generaldirektør i ERA, Simon McNamara: ”Denne nye alliance er en interessant ny udvikling. ERA ser hen til at samarbejde med De fem Store for at sikre, at alle grene af branchen er repræsenteret. ERA har 52 regionale flyselskaber med 45 millioner passagerer om året som medlemmer.