Debat: Jeg er klar til at støtte det nye SAS

Af Henrik Busch
Formand for Bedre By og formand for repræsentantskabet Wonderful Copenhagen

 

Vi elsker at kritisere SAS – ofte med god grund og andre gange med disrespekt, for branchen og selskabet er presset BIG TIME.

 

SAS gennem 20 år måtte leve med eftermælet af Carlzon-effekten. Siden er resultaterne drønet ned, medarbejderne er pressede og utilfredse med ledelsen.

 

Og det at være en del af det ”nye SAS,” – hvor besparelser og stramninger blot er hverdag, stemmer ikke overens med de værdier som gør, at man er stolt som ansat.

 

SAS mangler gnisten blandt medarbejderne – de er trætte, de er utrygge og de mangler synlig ledelse som giver dem håb og tro på fremtiden; og som kan være balancen ud om den kritik, medierne konstant sender mod deres virksomhed.

 

Hvor ligger værdien i SAS? Ligger den i rutenettet eller i en loyal medarbejderstab der gør en forskel – ligger den i de økonomiske resultater – som trods alt er noget amputerede.

 

Jeg er selv i tvivl, fordi SAS ikke er McDonald’s og hver gang leverer en ensartet oplevelse hvor mad, service og forventning til burger-butikken er meget ensartet. Vi er aldrig i tvivl om, hvad vi kan forvente af en af verdens mest professionelle kæder.

 

Er vi ombord på SAS, er opgaven en anden – den ensartede oplevelse er ikke sat i system, men beror på den enkelte medarbejder i flyet. Det er SAS’ svaghed.

 

Det at enkeltpersoner kan spolere en flyvetur eller gøre den til en oplevelse er lagt i hænderne på individuelle indsatser er en stor risiko.
Når først vi er ombord, er det ”The Crew” der har magten og afgør, om vi har en god oplevelse.

 

Hvorfor bruger SAS ikke mere krudt på frontpersonalet – dem der møder kunderne, passageren – dem der kan gøre en forskel.
 
SAS kan beslutte sin egen fremtid, hvis de vil; SAS kan overleve med en ny forretningsmodel – hvis de vil; SAS har gode folk, men hårde vilkår – SAS er til gavn for Danmark. Skal vi give dem en sidste chance?
Jeg er klar.

Skrevet af