DFDS vandt slaget om Kanalen

BerliozEfter en sidste urolig weekend har aktionerende søfolk nu rømmet de to færger i Calais, som de har haft besat i to måneder. Forliget blev opnået med statspenge og løfter om flere job hos Eurotunnel.

Tre års konflikt sluttede onsdag formiddag på havnen i Calais. Tre jurister udvekslede papirer, og så var det forbi: Et eksperiment med et medarbejderejet rederi, sat i gang med franske statspenge, var endegyldigt slut. Nu rykker danske DFDS ind og står som den reelle vinder af konflikten, skriver business.dk.

Færgerne ’Rodin’ og ’Berlioz’ er forladt af de søfolk, som har holdt dem besat og DFDS får færgerne overdraget, når de er blevet frisket op.

Konflikten begyndte i 2012, da et fransk statsrederi krakkede. Eurotunnel købte statens skibe, mens søfolkene stiftede et kooperativ for deres fratrædelsesgodtgørelser og overtog driften. Herefter klagede DFDS til britiske og franske konkurrencemyndigheder og fik medhold af briterne.

Kooperativet var en besværlig samarbejdspartner for Eurotunnel, der gav op i juni og accepterede at chartre færgerne til DFDS. Søfolkene besatte færgerne, hvorefter sagen gik i hårdknude.

Immigrantkrisen har ikke noget med færgefarten at gøre, men indirekte har den bidraget til en løsning. Det lykkedes nemlig at indgå et forlig, da Eurotunnel accepterede at hyre nogle af de fyrede søfolk som bevogtning.

I juli greb den franske regering ind i konflikten, og viceminister Alain Vidalies inviterede DFDS, Eurotunnel og søfolkene til rundbordssamtaler. De strandede fordi Eurotunnel og DFDS ikke ville give job til alle 487 fastansatte søfolk. DFDS har hele tiden fastholdt, at man skal bruge 200 mand til de to færger, mens Eurotunnel har tilbudt job til 130 søfolk til en færge til farligt gods, oplyser business.dk.

I sidste uge valgte Vidalies at prøve igen og mandag aften blev der indgået en aftale. DFDS har ikke flyttet sig, men Eurotunnel hyrer ekstra 70 mand til bevogtning og andre opgaver, hvormed der er skaffet arbejde til 402 ud af 487. Den franske stat betaler ekstra fratrædelsesgodtgørelse til de resterende 85 søfolk.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.