Jahn Schapiro stiftede Profil Rejser i 1982. (Foto: Arkivfoto)

Dødsfald: Jahn Schapiro er gået bort

Efter længere tids sygdom er Jahn Schapiro pludseligt afgået ved døden. Den kendte profil fra den danske rejsebranche sov lørdag nat fredfyldt ind med sin hustru og familie ved sin side.

I den forgangne weekend gik Jahn Schapiro, der i sin tid stiftede Profil Rejser, bort. I over et år har han kæmpet med alvorlig sygdom og været i genoptræning, men for få dage siden gik det dog pludseligt og uventet atter ned ad bakke.

Han blev derfor indlagt på Rigshospitalet, men trods kampviljen beskrives som værende stor, endte det desværre, som det gjorde. Jahn Schapiro, der igennem et langt liv har været en fast bestanddel af rejsebranchen her til lands, blev 77 år.

Byttede bøger ud med rejser
Jahn Schapiro voksede op på Nørrebro. I sin ungdom var han ikke specielt optaget af skolen, og som 15-årig tog han ud at sejle. Her oplevede han verden, hvilket gav ham læselysten tilbage, og da han vendte hjem til Danmark, tog han sin realeksamen.

Herefter begyndte Schapiro at studere på RUC samtidig med, at han trådte ind i rejsebranchen med et job hos FDM Rejser. Senere blev han ansat som daglig leder hos Idé Rejser, som var en såkaldt uafhængig operatør, der leverede rejseprodukter til andre bureauer, som dernæst solgte dem videre.

Han blev så optaget af hverdagen i rejsebranchen, som han syntes var både mere spændende og givtig end bøgerne, og Jahn Schapiro endte med at forlade universitetet uden at have gjort sine studier færdige.

Grundlagde og afhændede Profil Rejser
Jahn Schapiro stiftede i 1982 Profil Rejser, der i dag beskæftiger 41 medarbejdere på kontorerne på Frederiksberg og Strandvejen i Hellerup. Koncernen sælger rejseoplevelser til 35 destinationer i hele verden, krydstogter samt grupperejser til skoler og erhverv.

Stifteren solgte i 2009 Profil Rejser til konsortiet Travel House for én krone mod, at Travel House overtog den gæld, der var opstået i Profil Rejser. Efter salget arbejdede Jahn Schapiro nogle år som konsulent, inden han lod sig pensionere i 2012.

I sine næsten 50 år i branchen varetog Schapiro blandt andet næstformandsposten i Danmarks Rejsebureau Forening fra 1985 til 2009, ligesom han var aktiv i rejsebranchens VET klub, i Seniorklubben og ikke mindst medlem af selskabet for terningspillet Balut.

I forbindelse med udarbejdelsen af dette skriv, understregede Harald Rytz, en af Jahn Schapiros nære venner, at Fridas Bodega ikke måtte udelades. Beværtningen lå i forhuset på samme adresse som Profil Rejser på Gammel Kongevej og dannede i årevis ramme om socialt samvær med både egne ansatte samt kolleger fra andre dele af rejse- og luftfartsbranchen

Kun for de allernærmeste
Jahn Schapiro har i flere end 30 år været gift med sin hustru Anne-Lise. Ægteparret havde flere fælles og sammenbragte børn fra tidligere ægteskaber samt en flok børnebørn.

Efter Schapiros eget ønske bliver bisættelsen kun for familien og de allernærmeste, og den vil foregå uden offentlig annoncering. Afdøde har dog haft et ønske om, at der sættes en lille sten ved hans grav. Familien vender tilbage med nærmere, når de ved, hvor det bliver.