Tidligere redaktør Flemming Juul blev 79 år. (Privatfoto)

Dødsfald: Redaktør Flemming Juul

Tidligere journalist og redaktør på Stand By, Flemming Juul, er død i en alder af 79 år. Forhenværende chefredaktør Christian Peschardt skriver mindeord om Fju.

Flemming Juul er død.

Flemming Juul, blandt kolleger, venner og i byline kaldet Fju, var en bærende kraft i opbygningen og udviklingen af branchebladet STAND BY i bladets storhedstid, fra 1995 til 2010.

I sit makkerskab med STAND BY’s dynamiske udgiver dengang, Carsten Elsted, var Fju bladets livsnerve; Avissnedkeren, som kunne skrælle det overflødige fra og finde ind til historien. En kompromisløs sprogekvilibrist og -pedant, som gennem sit arbejdsliv tilegnede sig et enestående netværk og en enorm baggrundsviden. Som – kombineret med en velfungerende langtidshukommelse – satte ham i stand til at indbringe præcis de nødvendige detaljer i enhver nyheds- eller baggrundshistorie, skræddersy den og servere den. Sædvanligvis først.

Fju var ikke ubevidst om sine faglige kvaliteter; Men han besad en sjælden og skattet evne til at dele sin viden og erfaring, altid til bladets bedste. Det var hans støbning og måske også hans åg, at bladet kom først. I perioder med vel store personlige omkostninger for ham selv. På det punkt var hans egen livsnerve, nogle gange måske endda hans redning gennem tilværelsen, hans hustru Ulla og børnene, Peter og Marianne; Det var han også bevidst om.

Det var primært Fju´s fortjeneste, at STAND BY, med ham som avissnedker og trækhest blev branchebladet. Men det var aldrig hans interesse selv at modtage roserne. Hans glæde kom ikke af at sole sig blandt kolleger og branchefolk; Men af at producere. Hvad det angår var der – og kommer nok ikke – nogen over, eller ved siden af ham.

Jeg mødte Fju da jeg startede som free lance journalist på STAND BY i 1998. Det var i udgangspunktet ikke noget nemt bekendtskab. Hans mange kvaliteter i ufortalt, var Fju ikke den mest overbærende kollega, man som ung journalist kunne ønske sig; der blev sjældent givet ved dørene.

Forglemmelser og småfejl, ”hoppen-over-hvor-gærdet-er-lavest”, hastværk og ”den-er-så-godt-som-færdig” var ikke arbejdsmetoder, han billigede. Grundighed, kildecheck (nej, man kan ikke skrive ”-tjek”, check det selv) og ”skriv-den-lige-igennem-igen” var til gengæld parametre, som – en sjælden gang – udløste et anerkendende nik.

Da jeg i 2001 blev udstyret med titel af ”administrerende chefredaktør” på bladet var en af de første handlinger at bestille nye visitkort. Og med min nyvundne titel kostede de lidt ekstra, fordi titlen rummede så mange bogstaver. Fju foreslog, at vi kunne spare lidt: ”Vi kan jo bare skrive knægt – det fylder ikke så meget”. Sagt med et glimt i øjet. Men ikke uden en mening.

Selv brugte Fju aldrig visitkort. Det var ikke nødvendigt.

For Fju blev jeg aldrig andet end ”knægt”. Det var jeg glad ved hver dag i de 12 år, jeg havde daglig glæde af hans indsats som det operationelle tandhjul, der fik avisen i trykken.

Jeg, og alle andre på bladet, havde i Fju en loyal kollega, en uvurderlig læremester, en vidende sparringspartner og en fortrolig ven. Et ægte mensch, som trods egne udfordringer altid evnede at rumme andres genvordigheder med fortrolighed og respekt; En dygtig lytter. En fantastisk fortæller. Og en ærlig og omsorgsfuld samtalepartner.

Flemming Juul blev født den 30. juni 1943. Han døde den 16. november 2022.

Æret være Flemming Juuls minde.

Christian Peschardt

 

Flemming Juul begraves fra Karlslunde Strandkirke fredag den 25. november kl. 11.00.