Dreamlineren er en katastrofe for kriseramte LOT

Det polske flyselskab taber mere end 250.000 kr. om dagen, fordi selskabets to nyerhvervede Boeing 787 ikke kan komme i luften, og seks flere af typen venter, når Boeing igen begynder at levere.

Det gør ondt på alle flyselskaber, som har bestilt og allerede fået leveret de første eksemplarer af Dreamlineren. Og det skaber store problemer for de mange, der venter. Heriblandt Norwegian, som skulle være begyndt med oversøiske flyvninger med typen allerede i slutningen af april.

Indtil videre er 787’eren grounded som trafikfly, mens der foretages prøveflyvninger og ændringer på batterier og hele det elektriske system om bord.

I går sagde den polske finansminister om sit økonomisk blødende flyselskab, at det direkte tab løber op i nærheden af ca. 260.000 kr. om dagen, så længe de to fly står på jorden. Hertil kommer ændringer, ombookinger og tab af billetsalg, fordi der må sikres mere eller mindre gode erstatningsforbindelser.

LOT har – måske i et selvovervurderet øjeblik – bestilt yderligere seks af typen. Om selskabet overhovedet bliver i stand til at opretholde den kontrakt, er et stort spørgsmål.