Nu skifter DSB det inventory management system, som togselskabet hidtil har benyttet, ud, da der er blevet underskrevet en aftale om en anden løsning, der skal gøre selskabet mere fleksibelt.
En af de store ambitioner, som DSB har for fremtiden, er, at den ledige kapacitet ombord på selskabets tog skal udnyttes optimalt. Det håber man, at en ny IT-løsning kan bidrage til, og derfor har statsbanerne netop indgået en aftale med softwarevirksomheden Sqills.
IT-selskabet, der er ejet af Siemens, har udviklet en løsning kaldet S3 Passenger, der fremover skal benyttes i stedet for det såkaldte inventory management system, som DSB gør brug af i øjeblikket. Aftalen løber indtil videre i 12 år, og der er mulighed for at forlænge den i yderligere 12 år.
Håbet er, at det nye system vil gøre den daglige drift mere fleksibel for DSB, da selskabet blandt andet får mulighed for at tilpasse sig til ændringer i køreplanen, kan sælge billetter tidligere end for nuværende og justere prisen i de mindre travle perioder.
Automatiserer arbejdet
Sqills benytter sig af den model, der kaldes Software as a Service (SaaS). Det vil sige, at man har cloudbaserede løsninger, hvor de programmer, som kunderne skal bruges, ligger på en server og tilgås via internettet i stedet for, at de er installeret lokalt på en given computer.
Det gælder også for S3 Passenger, der er udviklet som en samlet platform, som henvender sig til tog-, bus- og andre transportoperatører. Selskaberne kan benytte værktøjerne heri til at håndtere både reservationer, billetudstedelse samt den lagerstyring, der er nødvendig.
Meningen er, at systemet optimerer og automatiserer en del af de arbejdsgange, som man ellers skal igennem, ligesom det er modulært, hvilket vil sige, at det kan justeres således, at en given installation kun indeholder de funktioner, som selskabet har behov for, oplyses det.
Kalder det for kernen
Jens Visholm Uglebjerg, der er kommerciel direktør hos DSB, mener, at opdateringen af IT-systemet er et naturligt skridt i den retning, som forretningen hos togselskabet skal i. Han hæfter sig derudover ved, at Sqills har bevist, at løsningen virker hos andre kunder.
”Vi er begejstrede for at samarbejde med Sqills, fordi vi ønsker fortsat at kunne levere den bedst mulige service til vores passagerer, mens vi samtidig sikrer, at vi moderniserer dét, vi kan tilbyde.”
”Vores inventory management system er kernen af de systemer, som DSB benytter, hvilket gør det til en kritisk del af vores kommercielle platform. Sqills’ dokumenterede resultater spiller en vigtig rolle i, at vi føler os så sikre i dette langvarige samarbejde.”
Hos softwarevirksomheden glæder produktdirektør Johan Nieuwerth sig over, at DSB-aftalen i hans optik vidner om, at Sqills er blevet en endnu mere etableret aktør på markedet i Nordeuropa. Den udvikling har været i gang i et par år, lyder det.
Relaterede artikler:
Rekordmange danskere tog toget til udlandet