Røg fra flammer fra naturbrand dækker delvist solen i sommeren 2023 på Rhodos. Foto: Torben Rodenberg.

Ekstremt vejr påvirker nogle danskeres rejseplaner

Hovedparten af danskerne lader ikke ekstremt vejr påvirke deres valg af rejsemål. Det siger rejseforsikringsselskabet Europæiske ERV med henvisning til en ny undersøgelse.

”Der er ikke noget usædvanligt i naturbrande og hedebølger; det er der altså hvert år. Men problemet med brande og de høje temperaturer er altså primært et problem i medierne, hvor dækningen synes at være løbet løbsk her i en agurketid.”

Det sagde Peder Hornshøj, administrerende direktør for Bravo Tours, Danmarks fjerdestørste charterarrangør, sidste sommer til Standby.dk

Sidste sommer var der meget mediedækning af skov- og naturbrande på blandt andet Rhodos og Tenerife, kæmpehagl i Italien og andre konsekvenser af muligvis ekstremt vejr som følge af den globale opvarmning.

I en ny undersøgelse fra starten af sidste måned, foretaget af rejseforsikringsselskabet Europæiske ERV blandt 543 modtagere af rejseforsikringsselskabets danske nyhedsbrev, siger nogle af svarerne, at det ekstreme vejr har indflydelse på, hvornår de rejser og til hvilke rejsemål. Tallet på 543 besvarelser er lavt – normalt siges analyseinstitutter, at som tommelfingerregel skal der spørges op mod 1.500 for at resultatet er repræsentativt dækkende i Danmark.

Halvdelen ikke påvirket rejsemæssigt af ekstremt vejr
Men af de 543, der har besvaret spørgsmålene i Europæiske ERV’s danske nyhedsbrev sidste måned, så svarede 53 procent (i afrundede tal) ”Nej, det påvirker ikke mine rejseplaner” til spørgsmålet: ”Påvirker ekstremt vejr dine rejseplaner til sommer?”

Det var 14 procent tilslutning til svarmuligheden: ”Jeg vil rejse udenfor højsæsonen til sommer,” mens andre ligeledes 14 procent krydsede af ud for svarmuligheden: ”Jeg vil rejse til destinationer, som er mindre påvirket af ekstremt vejr” (det oplyses ikke, hvordan svarerne kan vide, hvilke destinationer der denne sommer tilsyneladende vil blive ramt af ”ekstremt vejr”)

Der var også fem procent til hver af to andre svarmuligheder på spørgsmålet: ”Påvirker ekstremt vejr dine rejseplaner til sommer?” – her sagde fem procent ”Jeg bliver hjemme,” mens andre fem procent svarede ”Jeg rejser udelukkende indenfor Danmarks grænser.” Og én procent svarede på ovennævnte spørgsmål: ”Jeg vil rejse færre gange,” mens også én procent krydsede af ved ”Jeg vil tage på kortere ferier.” Resten af de adspurgte valgte svarmuligheden ”Ved ikke.”

I en kommentar til undersøgelsen siger Peter Steen Olsen, økonomidirektør og talsmand for den nordiske filial af Europæiske ERV, der er en del af den store tyske forsikringskoncern ERGO, blandt andet:

”Det kan være egne oplevelser, nyheder eller beretninger fra andre, som har gjort indtryk og har betydning for, hvorfor nogle danskere forventer at rejse anderledes i år. Det er ikke overraskende, at nogle vil rejse udenfor højsæsonen, hvor der ofte er lavere temperaturer og derfor også kan være lavere risiko for f.eks. skovbrande.

Det vil være nogle, som måske har valgt destinationer, hvor klimaet er mindre påvirket af ekstremt vejr. Nogle vil måske vente at se, hvordan vejret udvikler sig på bestemte destinationer i sommerferien, før de tager en beslutning om de ønsker at rejse,” siger han.

 

Relaterede artikler:

Dansk rejsebureaudirektør tæt på brandene på Rhodos

Dansk biludlejningschef hjalp strandede turister

”Der er altså naturbrande og hedebølger hvert år”