”Vi skal væk fra restriktioner og kompensationspakker. Vi skal tilbage til livsappetit, rejse- og oplevelseslyst,” skriver Brian Mikkelsen, Dansk Erhvervs administrerende direktør. Pressefoto: Dansk Erhverv.

En konkret genåbningsplan kan forhindre håbløshed

AKTUEL KOMMENTAR: ”Vi ønsker, at Folketinget laver plan for åbningen af grænserne. En plan, der kan skabe forudsigelighed. Håb,” skriver Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Af Brian Mikkelsen, administrerende direktør, Dansk Erhverv

I dag er det årsdagen for nedlukningen af Danmark. 11. marts.

Men fredag 13. marts 2020 står også skærende klart i min erindring.

Jeg har tilbagevende gange beskæftiget mig med turisme i mit arbejdsliv. Både i min politiske karriere og som administrerende direktør i Dansk Erhverv. 9/11, SARS, finanskrisen, terroranslag, tørke og somre, der druknede i regn, for blot at nævne et par erindringsnedslag.

Men fredag den 13. marts 2020 slog alt med længder. Grænserne lukkede og rejsevejledningerne gik i orange. Turismen gik i sort.

Og turismen, den eksisterer knapt
Selvom foråret så småt er ved at indfinde sig, så er rejsevejledningerne røde. Og turismen, den eksisterer knapt. En konkret genåbningsplan kan forhindre håbløshed.

I går eftermiddag, onsdag, meddelte regeringen, at man arbejder på en genåbningsplan, der kan præsenteres om to uger.

Hver dag tæller, i den situation, mange virksomheder står i. Forskellen på håb og håbløshed er en konkret genåbningsplan for blandt andet oplevelsesindustrien.

Derfor præsenterede vi i Dansk Erhverv i sidste uge vores bud på, hvordan en konkret model for genåbningen af Danmark kan se ud.

For det er vigtigt, at genåbningsplanen bliver klar, konkret og kommer meget snart.

En plan, der kan skabe forudsigelighed og håb
Vores genåbningsplan- og model anviser helt konkret, hvad der skal genåbnes og hvornår, forudsat at antallet af smittede og indlagte som følge af corona-pandemien er under et vist niveau.

Vi leverede ikke et videnskabeligt eller epidemiologisk bidrag. Vores bidrag er et konkret oplæg til, hvordan en genåbningsplan kan se ud. En plan, der kan skabe forudsigelighed og håb.

For det er af største vigtighed, at politikerne når frem til en model, som bliver klar og præcis. Så ved borgere og virksomheder, hvad de kan forvente, hvis de sundhedsmæssige forudsætninger er til stede.

I Dansk Erhverv tror vi også på, at en klar køreplan for genåbningen af samfundet vil have en positiv effekt for danskernes generelle adfærd.

I vores genåbningsplan argumenterer vi blandt andet for, at fra 1. april bør en genåbning inkludere blandt andet restauranter med siddende gæster, biografer, teatre og koncertsteder, museer, indendørs kultur- og konferenceaktiviteter. Alle steder med de nødvendige restriktioner.

Genåbning – og grænseåbning
Dansk Erhvervs genåbningsplan spiller op mod vurderingerne fra regeringens faglige referencegruppe, hvor grænseåbninger ikke var med. Men Dansk Erhverv ønsker også, at Folketinget laver en plan for åbningen af grænserne. En plan, der kan skabe forudsigelighed. Håb.

I Dansk Erhverv foreslår vi en forsigtig genåbning af grænserne efter påske. En konkret dato for genåbningen er afgørende for både virksomhedernes planlægning og for de mange danskere og udlændinge, som er i tvivl om, hvordan og hvor de skal tilbringe deres sommer.

Er man vaccineret og kan man dokumentere dette via et coronapas, bør man kunne rejse. Med coronapasset, som en tre-delt løsning (vaccine, test, antistoffer), kan alle borgere drage nytte af et coronapas – også de gravide, ammende, unge under 16 år samt borgere, som ikke kan eller ønsker at lade sig vaccinere.

Og turisterne skal have adgang til at komme hertil. Feriehusophold bør komme på listen over anerkendelsesværdige formål, og give adgang til Danmark uden karantænekrav, hvis gæsterne kan fremvise dokumentation i form af enten en vaccination, en negativ test eller antistoffer i kroppen.

Vi har brug for en konkret plan. Hellere i dag end i morgen.

Uforudsigeligheden tærer på udholdenheden
Virksomheder og brancher kan holde til meget, hvis de har et håb om at overleve. Det har det sidste år bevist. På trods af nedlukninger og restriktioner, er der en lang række virksomheder, der står klar til at genåbne.

Men uforudsigeligheden tærer på udholdenheden. Vi har brug for at vide, hvor langt vi er. Og der er brug for en konkret køreplan for genåbningen. Dag for dag. Branche for branche.

Vi skal væk fra restriktioner og kompensationspakker. Vi skal tilbage til livsappetit, rejse- og oplevelseslyst.

Jeg glæder mig til igen at rejse og at opleve. Opleve verden og opleve Danmark.