Spies-guide på indkøb i lokalt supermarked. Foto: Spies.

Endnu mere for pengene i Tyrkiet

Den stærkt dykkede tyrkiske valuta gør det endnu billigere for turister. Dagligvarer, der for 3 måneder siden kostede hvad der svarede til 153 danske kroner, koster i dag 90 kroner.

Tyrkiet har af flere årsager fået ondt i økonomien; inflationen er nu oppe på 15 procent og alene i år er den tyrkiske lira faldet mere end 40 procent over for den amerikanske dollar.

Det er skidt for den tyrkiske økonomi, men giver blandt andet udenlandske besøgende mere for pengene når de køber ind i landet.

Hvert år laver Danmarks største charterrejsebureau, Spies, et slags prisindeks for, hvad ti typiske dagligvarer koster i supermarkeder i en række af de lande, Spies sender gæster til.

I maj i år sendte Spies rejseledere i syv populære rejselande i det lokale supermarked med en indkøbsseddel med de ti dagligvarer: den samme mængde smør, Coca Cola, æg, dåseøl, Nutella, tun i vand, Heinz ketchup, tomater, en stor agurk og en liter mælk.

Tilbage i maj kostede disse varer i et tyrkisk supermarked 153 kroner, omregnet til danske kroner. Men efter den tyrkiske lira er styrtdykket kostede de samme varer kostede i dag, onsdag, hvad der svarer til 90 danske kroner.

Tyrkiet billigst på Spies-indekset
Dermed indtager Tyrkiet førstepladsen som det billigste af Europas mest populære ferielande som Spies har gæster til, noterer charterrejsebureauet. I maj (uge 29) lå landet på en femteplads.

”Det kan ikke udelukkes, at de tyrkiske supermarkeder i de kommende dage sætter priserne op, men anvendes prisniveauet fra maj og vekselkursen fra i dag, onsdag, er Tyrkiet det billigste europæiske ferieland. Den lave kurs smitter tilsvarende af på andre vareindkøb i landet – blandt andet mærkevarer som tasker og tøj,” siger kommunikationschef Torben Andersen fra Spies.

Den samme mængde varer fra øvrige store Spies-destinationer giver denne liste over lande med de billigste indkøb i lokale supermarkeder. Efter Tyrkiet følger Spanien (Gran Canaria), Spanien (Mallorca), Portugal (Madeira), Grækenland (Rhodos), Kap Verde og på 7. pladsen Cypern, hvor den nævnte mængde varer i maj i år kostede tæt på 200 kroner. I Danmark kostede de samme varer 250 kroner i maj.

Relaterede artikler:

Billigere at være turist i Tyrkiet

Stor turistvækst i Tyrkiet

7´eren – om Spies-gæster og nedbruddet i Rhodos Lufthavn