Arkivfoto.

Billigere at være turist i Tyrkiet

Den tyrkiske valuta styrtdykker; det reducerer udgifterne for turister i Tyrkiet, der er blandt de største charterrejsemål. Det bliver navnlig billigere for rejser der arrangeres her og nu.

Charterbranchens hoteller i Tyrkiet er typisk købt og betalt på forhånd, men den kraftige nedgang i værdien af den tyrkiske lira vil gøre opholdet billigere for turister der med kort varsel beslutter sig for at rejse.

”Individuel turisme bliver mere attraktivt, selv om man aldrig ved med valutakurser. Men på den korte bane er det billigt, hvis man tager af sted her og nu. Det vil for eksempel gøre Tyrkiet godt at sælge for de rejsebureauer, der først producerer rejsen når kunderne ringer og som ikke har nogen valutalås i for eksempel dollar eller euro for et hotelværelse.”

Det siger administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, til STANDBY.dk – han skønner at der årligt er cirka 400.00 danske ankomster til Tyrkiet.

Tyrkiet er kommet i økonomiske problemer – senest forstærket af USA’s præsident Trump, der har fordoblet afgifterne for import af stål og aluminium fra Tyrkiet til USA. For et år siden kostede 100 tyrkiske lira 179 danske kroner – i dag er prisen omkring 100 kroner. Alene i år er den tyrkiske lira faldet mere end 40 procent over for den amerikanske dollar – og liraen er dermed verdens værst præsterende valuta i år, skriver Berlingske.

Tyrkiet blandt største charterlande
Efter Spanien og Grækenland er Tyrkiet det land med flest danske chartergæster, siger Niels Grosen, formand for Rejsearrangører i Danmark, RID, charterselskabernes brancheforening, til STANDBY.dk – han er til daglig administrerende direktør i Danmarks fjerdestørste charterbureau, Apollo Rejser.

”Rejsearrangører betaler tyrkiske hoteller i for eksempel euro eller dollars. Da det er billigere i Tyrkiet end for eksempel Spanien, kan man i Tyrkiet købe et 4-stjernet hotelværelser for de samme penge som det rundt regnet koster for et 3-stjernet på Mallorca. Den faldende kurs på lira betyder også, at man som turist får endnu mere valuta for pengene i Tyrkiet. Turisternes leveomkostninger i Tyrkiet er cirka det halve af, hvad det for eksempel koster i supermarkedet i Spanien eller at spise på restaurant,” siger Niels Grosen.

Vækst i bookinger
At det i øjeblikket er billigere at være i turist i Tyrkiet er også meldingen fra en af Englands største rejsearrangører, Thomas Cook, der til BBC oplyser, at man den seneste tid har haft en vækst i bookinger af rejser til Tyrkiet på over 60 procent sammenlignet med sidste år. De økonomiske problemer i Tyrkiet har også betydet, at inflationen er steget til nu 15 procent.

Uoverensstemmelserne mellem USA og Tyrkiet skyldes blandt andet, at Tyrkiet ikke vil frigive den amerikanske præst Andrew Brunson, som tyrkerne mener har kontakt til bevægelser, der stod bag det mislykkede militærkup i Tyrkiet for to år siden. I USA vil præsident Trump gerne have præsten løsladt, også fordi det kan styrke republikanernes position forud for det såkaldte midtvejsvalg til november.

Relaterede artikler:

Spanien fortsat danskernes favorit som ferieland

Ny tyrkisk turistminister ejer flyselskab og hoteller

Stor turistvækst i Tyrkiet