Enormt milliontab får hotelkæde til at opgive Danmark

1. april overtager First Hotels 12 af Nordic Choice Hotels’ hoteller i Danmark. De fire resterende Choice-hoteller i Danmark, to i Odense, et i Middelfart og et i Randers, fortsætter på franchise fra Choice.

 

Både First og Choice er norsk ejede. I spidsen for First er Asmund Haare, ejer og bestyrelsesformand, mens Petter A. Stordalen er ejer og bestyrelsesformand i Nordic Choice Hotels.
I pressemeddelelse siger Petter Stordalen, at Choice ville overtage First Hotels i Danmark: ”Da det ikke kunne lade sig gøre, besluttede vi at sælge den operative del af vores danske virksomhed til First.”

 

Choice har været på det danske marked siden år 2000 – og det har været en dyr fornøjelse. Ole Egholm, der de seneste fem år har udgivet årlig analyse af økonomien i de største danske hotelselskaber, siger til takeoff.dk:

”Choice’s regnskab for Danmark i 2010 er ikke kommet, men fra 2000 til 2009 tabte Choice 300 mio. kr. i Danmark. Så First har næppe betalt meget for at overtage Choice i Danmark. Choice er i Danmark hæmmet af sine lejekontrakter på hoteller. Omvendt med First, der tjener på at eje sine hotelbygninger.”

 

Choice trådte ind på det danske marked i 2000 med købet af Nordisk Hotel Group. Det danske marked udgør 5 % af Choice’s omsætning. Resten er i Norge og Sverige.

 

At First overtager Choice overraskede flere eksperter, takeoff.dk har talt med.
”Det havde jeg ikke set komme,” siger ekspert – og en tidligere direktør for et Choice-hotel i Danmark, siger: ”Choice er ikke kendt i Danmark, jeg anede ikke hvem de var, før jeg fik tilbudt jobbet.”

 

”Overtagelsen lå ikke lige til højrebenet. Jeg er spændt på at se, hvad First kan gøre bedre end Choice,” siger Ole Egholm.

 

First Hotels åbnede i 1993 og har nu 46 hoteller i Skandinavien. Seks er i Danmark, hvor First har vundet Danish Travel Award som bedste hotelkæde fire år i træk – senest i 2010. Flagskibet i Danmark er Skt. Petri, Københavns nyeste 5-stjernede hotel.

 

Nordic Choice Hotels er Nordens største hotelkoncern med 171 hoteller og 9.250 ansatte.

 

Skrevet af Henrik Baumgarten