Erhvervsturister strømmer til Danmark

First Hotel AldaFra 2009 til 2014 voksede antallet af erhvervsturister med 9,2% – en fremgang på over én million overnatninger, og fremgangen er fortsat i 2015. De første fem måneder er antallet vokset med 160.000 eller 6,3%.

Tallene stammer fra Danmarks Statistik, som Horesta har bearbejdet og udviklingen er en god nyhed for hoteller, konferencecentre, lufthavne, restauranter, butikker, taxaselskaber og andre, som påvirkes af erhvervsturismen. Erhvervsturisterne bruger flere penge i døgnet end den gennemsnitlige turist. Mens en erhvervsturist har et forbrug på godt 1.800 kroner bruger ferieturisten lidt over 1.200 kroner.

”Der er mange forklaringer på fremgangen, men en væsentlig grund er, at Folketinget ad tre omgange har forbedret mulighederne for at afløfte momsen ved erhvervsmæssige hotelovernatninger”, siger Jens Zimmer Christensen, formand for Horesta.

Siden 2009 er afløftningen hævet fra 25 til 100%. Dermed er erhvervsmæssige hotelovernatninger momsmæssigt ligestillet med stort set alle andre varer og tjenesteydelser, og danske hoteller er på dette område blevet ligestillet med udlandet.

Fremgangen i erhvervsturismen er nordisk rekord for 2008-2014. Norge er gået frem med 7%, Sverige med 1,8%, mens Finland har haft en tilbagegang på 7,7%.

Horesta mener, at politikerne bør kopiere 100% momsafløftning fra hoteller til restauranter, hvor den i dag fortsat kun er på 25%. Det betyder, at en erhvervsgæst skal betale ¾ af momsen.

”Restauranter bør ligestilles med andre erhverv og med restauranter i nabolandene. Der er ingen tvivl om, at det vil skabe yderligere vækst”, siger Jens Zimmer Christensen.