EUs visakrav koster millioner af turister

Cruise CopenhagenTURISME: Det er for besværligt for potentielle turister fra f.eks. BRIK-landene, Brasilien, Rusland, Indien og Kina, at få visum til EU. Derfor rejser de andre steder hen med deres penge. Europas andel af verdensturismen fortsætter med at falde – dermed mister Europa også milliarder i udeblevne turisme-indtægter.

Foreningen Cruise Lines International Associations (CLIA) europæiske afdeling citerer EU for beregninger, der viser, at EU-landene årligt går glip af omsætning på seks millioner potentielle turister fra f.eks. BRIK-landene; det er simpelthen for omstændeligt at få visum til EU-landene.

CLIA oplyser også, at Europas markedsandel som destination i global sammenhæng er faldet fra 64 pct. i 1980 til 51 pct. af den samlede verdensturisme i 2010. Hvis udviklingen varer ved, viser beregninger, er den europæiske andel af det globale rejselivsmarked i 2030 er nede på 41 procent.

David Dingle, næstformand for CLIA Europa og bestyrelsesformand det amerikanske krydstogtrederi Carnival’s britiske afdeling, opfordrer EU til at agere: ”Vi må opretholde Europa som verdens førende turistdestination ved bl.a. at øge antallet af turister fra tredjelande, herunder BRIK-landene. BRIK-landene har hastigt voksende middelklasser, der har råd til at feriere i Europa. Men EU-landenes besværlige visa-procedurer gør, at de opgiver at komme.”

CLIA oplyser, at EU-Kommissionen anslår, at nye og mere lempelige visa-regler kan øge antal tilrejsende turister op mod 60%. Det vil i så fald generere op til 25 milliarder engelske pund i øgede indtægter til EU-landene om året.

Cruise Liners International Association er verdens største organisation indenfor krydstogtindustrien. CLIA har lokalkontorer i Nord- og Sydamerika, Europa, Asien og Australien.