Thai Airways skal have nye og mindre brændstofslugende fly. Her er det en Boeing B747-400 fra flyselskabet i lufthavnen i Phuket, Thailands største ø. Foto: Henrik Baumgarten.

Fagforeninger skeptiske om nye fly til Thai Airways

Statsejede Thai Airways får grønt lys til at købe eller lease 38 nye fly. Flyselskabets fagforeninger frygter investeringen vil forværre Thai Airways’ økonomiske problemer.

Thailands transportminister siger om sin tilladelse til, at Thai Airways anskaffer 38 nye fly, at investeringen er nødvendig for at styrke Star Alliance-medlemmets konkurrencekraft.

Flyene skal være et miks af fly til kort- og mellemdistanceruter samt selskabets langruter. Planen siger, at anskaffelserne skal ske i to faser. I første del skal 31 nye fly indenfor de kommende fem år indgå i flåden hos Thai Airways, men resten skal følge på et senere tidspunkt.

Investeringen mødes med modstand af flere fagforeninger hos Thai Airways, der forudser at dette yderligere vil belaste flyselskabets økonomi. Thai Airways har, skriver avisen Bangkok Post, allerede en gæld på knap 30 milliarder danske kroner, 100 milliarder thailandske baht.

Ifølge det oplyste vil investeringen i de mange nye fly være på op mod 130 milliarder bath – altså mere end det dobbelte af, hvad Thai Airways i dag har i gæld.

Den thailandske transportminister afviser ikke at den store gæld er et problem for flyselskabet. Men han siger, at investeringerne i nye fly er nødvendige, fordi den nuværende flyflåde bliver stadig ældre og dermed mindre konkurrencedygtig i forhold til at have nye og mere brændstofbesparende fly.

Investeringen i nye fly er nødvendig, hvis Thai Airways som vi kender det i dag, skal overleve, siger ministeren ifølge Bangkok Post. Ministeren henviser også til, at Thai Airways er blevet instrueret om at komme med nye tiltag til at øge sin indtjening. Et af disse områder er, som STANDBY.dk for nylig skrev, at der nu mod betaling sælges sæder med ekstra benplads på flyselskabets economy class.

Utilfredse fagforeninger
Flere fagforeninger i Thai Airways er imod de planlagte investeringer, der ifølge fagforeningerne vil mere end fordoble Thai Airways’ nuværende gældsposter.

Fagforeningerne klager også over, at den påtænkte store flyindkøb aldrig er blevet ordentligt kommunikeret og forklaret til medarbejderne i Thai Airways.

Relaterede artikler:

”Sædereservationer er meget indbringende”

Danske turister topper listen i Thailand

Thai åbner for forhåndskøb af bedste economy-sæder