Fine udsigter for den globale flybranche

Det er kendt, at opsvinget er størst i Mellemøsten og Asien, men også Europa har fremgang. Lufthansa-koncernen, regner med overskud i år og der er bedring at spore for SAS.

 

Passagertal og cargo er steget siden sidste forår og antallet af fløjne passagerkilometer er i dag én til to procent over toppen i 2008 inden krisen satte ind. På verdensplan er der fløjet 28,3% flere godskilometer i første halvår 2010 end i første halvår 2009, og 7,9% flere passagerkilometer. Yielden ligger dog 15% under niveauet før krisen, men flere selskaber – især i USA – rapporterer nu om kraftig stigning.

 

Samtidig har flyselskaberne genoptaget sin udskiftning af flyflåderne, som var i gang før krisen, og flyproducenterne har haft en betydelig ordreindgang i sommerens løb.

 

I 2010 er de udbudte passagerkilometer steget med 2% på verdensplan, mens passagermængderne vokser med 7,9%, men ingen venter det fortsætter. Til gengæld vil moderniseringen af flyflåderne reducere andre strukturelle udfordringer, som vækst i brændstofpriserne og udsigt til øgede miljøkrav.

 

Desværre for Europa er der store regionale forskelle på, hvordan flyselskaberne klarer sig. Bedringen i Europa sker for halv kraft. I Mellemøsten vokser passagertallene med 20%, i Asien med 15% og i Europa blot med 3%.

Årsagen er en langsom europæisk økonomisk vækst, et jobløst opsving, Euro-finanskrise og modfaldne forbrugere. Europa er branchens ’syge mand’, og det kan spareplanerne ikke ændre ved.

Skrevet af Flemming Juul

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.