Finnair-stewardesser advarer SAS-kolleger

finnair-stewardesse.JPGDet er nu syv år siden, Finnair sidst ansatte finsk kabinepersonale og selskabets planer om outsourcing af vil komme til at smitte af på SAS, advarer det finske kabinepersonale.

I løbet af de syv år har det finske kabinepersonale fået 400 nye kolleger fra Asien, 50 fra Spanien og 20 amerikanere, som får mindre i løn, skriver avisen.dk.

Nu har Finnair vedtaget en spareplan, som skal fjerne små 90.000 kroner af den gennemsnitlige årsløn pr. kabinemedarbejder gennem outsourcing. Det forventes at medføre 540 finske afskedigelser.

Hvis Finnair får held med planen, risikerer ansatte i SAS også at blive afløst af billige asiater, lyder advarslen fra Anu Hietala fra den finske fagforening for kabinepersonale.

Lavprisselskaber som Ryanair og Norwegian har på få år dumpet priserne, blandt andet ved brug af kreative ansættelsesmodeller, hvor personale hyres gennem underselskaber i lande, hvor lønningerne er lave.

Med Finnair i samme spor, skaber ny dynamik i konkurrencen mellem flyselskaberne, mener Lars Wigelstorp Andersen, SAS-direktør for public affairs: “Det er første gang, vi ser et traditionelt, nationalt selskab outsource sit flyvende personale. Det er et selskab, der er direkte sammenligneligt med os. Det er bekymrende, at det nu breder sig i den dimension.”

På trods af flere spareplaner ligger SAS stadig i toppen for europæiske flyselskaber med hensyn til lønomkostninger. I 2012 måtte SAS-medarbejderne acceptere en lønnedgang på 15% og reduktion af mandskabet fra 15.000 til 9.000.

“Vi har en forpligtelse til at få selskabet til at overleve, og hvis den eneste mulighed er at gå samme vej som vores konkurrenter, er det jo det, vi bliver nødt til at gøre,” siger SAS-direktøren.

Både SAS og Dansk Industri opfordrer til akut politisk handling.

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.